Circulair inrichten

Het bijzondere aan de meubelen van onze partner Vepa is dat deze meubelen van begin tot eind op Hollandse bodem geproduceerd worden. Dit oer-hollandse bedrijf is daarnaast hard op weg naar een afvalloze fabriek. Zo bedenken zij circulaire oplossingen voor het restmateriaal en afval en is het hergebruiken van meubilair een uitdaging die graag aangegaan wordt.

  • 100% gemaakt in Nederland, volledige productie in eigen fabrieken op hollandse bodem
  • vervangen van grondstoffen door duurzame alternatieven
  • lokaal inkopen van grondstoffen
  • streven naar een afvalloze fabriek door het hergebruiken van al het afval
  • hergebruik van oud meubilair
  • samenwerkingsverbanden om de ciculairiteit te stimuleren
  • circulair ontwerpen door rekening te houden met tijdloos design en de materiaalkeuze hiervan
  • circulair inrichten met de nadruk op hergebruik ipv recycling

Door circulair te ontwerpen wordt de bestaande collectie verduurzaamd en worden nieuwe producten duurzaam ontworpen. Hierbij wordt rekening gehouden met het afzonderlijk gebruiken van verschillende onderdelen van het meubilair en wordt ervoor gezorgd dat deze uitwisselbaar zijn voor diverse producten en dat losse onderdelen eenvoudig kunnen worden vervangen. Een goed voorbeeld hiervan zijn de tafels: voor elke tafel, ongeacht afmeting, kan dezelfde frameconstructie worden gebruikt. 

In de stoffeerderij van Vepa worden alle meubelen gestoffeerd op een zo efficiënt mogelijke manier. De snijmachine kan de meest optimale manier van snijden berekenen waardoor er zo min mogelijk materiaal resteert en het materiaal dat overblijft wordt verzameld en gebruikt als vulling in akoestische wanden. Helaas is produceren zonder restmateriaal niet mogelijk, maar alles wat overblijft wordt verzameld en hergebruikt. Het overgebleven textiel wordt in stukken gesneden en geplozen tot er alleen nog vezels over zijn. Deze vezels worden verwerkt tot er een soort vilt ontstaat, vervolgens wordt dit materiaal gestapeld en geperst tot matten. Re-felt: De matten worden vervolgens volgens gebruikt binnen akoestische panelen.

Binnen de handel van schroot komen veel logistieke handelingen en dus bijbehorend transport kijken. Dit is de reden dat Vepa hun eigen staalafval lokaal laat verwerken tot nieuwe producten. Overigens wordt liever gekozen voor hout dan voor staal, toch wordt voor onderstellen wel vaak gekozen voor staal. Staal is nodig voor de constructie en de technische werking van bepaalde systemen. Door het gebruik van lasermachines en slimme programmering wordt het buis en plaatstaal optimaal gebruikt en er zo bewust mogelijk wordt omgegaan met deze grondstof.

Het restmateriaal wordt geperst tot blokken, deze pers is hier speciaal voor aangeschaft. De lokale gieterij vlákbij de fabriek verwerkt het materiaal tot nieuwe onderdelen. En aan het eind van de levensduur? Dan wordt het materiaal gewoon weer opnieuw gebruikt!

Doordat er nieuwe bomen te planten zijn wordt hout altijd, indien mogelijk, verkozen boven staal. Hout is hernieuwbaar en de milieubelasting is een stuk lager dan dat van staal. Daarnaast wordt er alleen gebruik gemaakt van FSC- of PEFC gecertificeerd hout met een regionale en duurzame winning. Door het gebruik van speciale programma's blijft er bij het zagen van houten platen weinig restmateriaal over. Helaas blijven er ook hier altijd reststukken over, maar deze worden precies op maat gezaagd en gebruikt in nieuwe producten.

De kleine stukken worden versnippers tot fijn zaagsel, hiermee wordt momenteel onderzocht of het mogelijk is nieuw plaatmateriaal te vervaardigen.
De grote stukken vormen de basis voor de casco onderdelen van de coupebanken. Aangezien deze banken nog gestoffeerd worden maakt het niet uit welke kleur de basis heeft.

Naast eigen restmaterialen wordt ook plastic afval van anderen verwerkt, zoals bijvoorbeeld PET flessen. Door zo min mogelijk plastic te gebruiken én door PET flessen te recyclen en er nieuwe producten van te maken wordt een bijdrage geleverd aan het minderen van, inmiddels een wereldwijd probleem, de plastic soep.

PET flessen worden na gebruik ingeleverd, schoongemaakt en weer opnieuw gevuld. Helaas belanden nog altijd veel flessen bij het afval, of erger... in het milieu. 
Deze PET flessen worden met Plastic Whale uit het water gevist, op kleur gescheiden, schoongemaakt en tot kleine snippers verwerkt: flakes. En deze flakes worden verwerkt tot granulaatkorrels en vezels voor bijvoorbeeld schuimplaten en PET vilten matten. 

De PET vilten matten worden verwarmd en met hoge druk in de juiste vorm geperst en dat zonder lijm of andere toevoegingen. Met behulp van een waterstraal wordt het contour en gatenpatroon uitgesneden. En dat wat overblijft? Dat kan weer hergebruikt worden!

 

Meubels zijn oud, versleten of de inrichting is toe aan een update. Voorheen werd het meubilair al snel vervangen voor een compleet nieuwe inrichting. Met circulair intrichten pakken we dit anders aan: er wordt eerst gekeken welke producten en onderdelen hergebruikt kunnen worden. Met een app wordt het bestaande meubilair geinventariseerd: welke meubels kunnen worden hergebruikt, gerepareerd en welke onderdelen kunnen ingezet worden om nieuw meubilair te maken?

Dit is de basis voor het circulaire inrichtingsplan. In het plan wordt opgenomen welke meubels op welke manier ingezet gaan worden. Het doel blijft hierbij altijd om het bestaande meubilair opnieuw te gaan gebruiken.

Vrijwel alle onderdelen van de bestaande inrichting zijn geschikt voor circulair inrichten: stoelen maar ook bureaus. Door aanpassingen in frames en het hergebruik van bureaubladen met bijvoorbeeld een nieuwe kleur.
 

© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm