BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

SUP Regelgeving

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

SUP Regelgeving

Afvalbeheerbijdrage verpakkingen en de SUP regelgeving

De Rijksoverheid werkt de laatste jaren aan een ontmoedigingsbeleid om plastic drank- en voedselverpakkingen terug te dringen omwille van het milieu. Er worden maatregelen getroffen om het gebruik van eenmalige consumptieverpakkingen te verminderen en herbruikbare alternatieven te stimuleren om zwerfafval terug te dringen.

Een heel positieve ontwikkeling, vindt Weststrate als verpakkingsspecialist. We vertellen u graag wat de regelgeving rondom de Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen en Single Use Plastic (SUP) voor uw verpakkingen betekent en welke SUP-proof oplossingen Weststrate te bieden heeft. Eenvoudig beoordelen welke maatregelen voor u van toepassingen zijn? De beslisboom voor kunststofhoudende wegwerpbekers vindt u hier en de beslisboom voor maaltijdverpakkingen vindt u hier

Afvalbeheerbijdrage Verpakkingen

Voor alle verpakkingen die geproduceerd worden moet in Nederland de afvalbeheerbijdrage Verpakkingen betaald worden. Zo levert de producent of importeur een bijdrage voor de producten die de wereld in gebracht worden en vroeg of later als afval verwerkt zullen moeten worden.

De importeur of producent van de verpakkingen is verantwoordelijk voor het doen van de aangifte en het betalen van de afvalbeheerbijdrage. De importeur of producent is degene die:

  • Deze producten zelf in het buitenland inkoopt;
  • De opdrachtgever die de producten laat vervaardigen met zijn/haar naam of logo op het product of de verpakking.

Voor een verdere uitleg en voorbeelden verwijzen we u graag naar de website van Afvalfonds Verpakkingen.

Verkooppuntverpakkingen

Verkooppuntverpakkingen betreft verpakkingen die bestemd zijn om ter plaatse, op het moment van verkoop te worden gevuld of aan een product te worden toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan tasjes, zakjes, bakjes, drinkbekers, deksels of folies.

De Afvalbeheerbijdrage van verkooppuntverpakkingen wordt betaald door de organisaties die de blanco of neutraal bedrukte verpakkingen produceren of importeren.* Welke artikelen er precies onder ‘verkooppuntverpakkingen’ vallen, vindt u in deze lijst.

Veel van deze verkooppuntverpakkingen zijn volledig of deels gemaakt van plastic en vallen daarmee onder de SUP-regelgeving.

* Tot 1 januari 2023 was de afvalbeheerbijdrage op verkooppuntverpakkingen anders geregeld, lees de wijzigingen per 1 januari 2023 in onze update.

Single Use Plastic (SUP) regelgeving

Sinds een aantal jaren hanteert de Rijksoverheid een ontmoedigingsbeleid op het gebruik van plastics. In het bijzonder op het gebruik van Single Use Plastic (SUP) worden strikte maatregelen getroffen om het gebruik terug te dringen.

SUP-verpakkingen zijn kunststof voedsel- en drank verpakkingen die bestemd zijn voor onmiddellijke consumptie ter plaatse of om mee te nemen. Waarbij uit deze verpakking wordt geconsumeerd en er geen verdere bereiding nodig is.

Het is vanaf 1 juli 2023 verboden om gratis plastic of plastic bevattende wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, afhalen en bezorgen. Hier zal de consument extra voor moeten betalen. Ondernemers bepalen zelf hoeveel geld zij hier voor willen vragen. De overheid geeft als richtlijnen mee: € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus. Ook dient er een herbruikbaar alternatief geboden te worden en/of verkoop ‘bring your own’/zonder verpakking toegestaan worden. Ook moet extra worden betaald voor voorverpakte maaltijden en koude dranken die verkocht worden bij ‘to-go’ voedseluitgifte locaties zoals supermarkten. Hier hoeft geen alternatief geboden te worden.
Wilt u precies weten welke regels er gelden in uw situatie? Bekijk op www.minderwegwerpplastic.nl overzichtelijk de regelgeving in uw branche, een handige regelhulp en de communicatietoolbox om praktisch mee aan de slag te gaan.

De volgende SUP-categorieën werden per januari 2023 toegevoegd: drankverpakkingen, voedselverpakkingen, drinkbekers, zakjes en wikkels en lichte plastic draagtassen.

Plastic disposables als plastic bestek, rietjes, roerstaafjes, borden en maaltijdbakken, bekers en deksels vervaardigd uit piepschuim zijn eerder al volledig verboden. Varianten hierop gemaakt van hout, papier, karton, suikerriet of bijvoorbeeld palmblad zijn wel toegestaan.

Sinds 2021 is het verplicht om hygiënische artikelen, zoals bijv kartonnen drinkbekers met coating van een markering te voorzien. Lees meer over deze markeringen in nieuwsbericht SUP - regelgeving per januari 2023.

Uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV)

Vanaf 2023 betaalt de producent of importeur op elke SUP-verpakking, bovenop de Afvabeheerbijdrage, een extra bijdrage voor het op te ruimen zwerfafval. Deze registratie en het betalen is de Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV).
Deze ‘SUP-opslag’ bedraagt € 2,30 per 1.000 st. U vindt de tarieven op de website van Afvalfonds Verpakkingen.

SUP-eenheden

Het is goed om te weten dat verpakkingen soms uit meerdere SUP-eenheden bestaan. De Rijksoverheid telt elke ‘weggooi-eenheid’ als een aparte SUP. Zo bestaat bijvoorbeeld een verpakking voor een maaltijdsalade (1 verkoop-eenheid) uit een saladeschaal met seal en sausbakje met seal, wat samen 4 SUP-eenheden zijn waarover dus 4x opslag betaald dient te worden.

Is mijn verpakking SUP-proof?

De Rijksoverheid heeft per categorie een beslisboom opgesteld die uitwijst of een verpakking wel of niet onder SUP valt en de UPV dus van toepassing is.
Download de verschillende beslisbomen hier:

Beslisbomen SUP verpakkingen 2

SUP-Proof verpakkingen van Weststrate

Weststrate staat achter het overheidsbeleid en we gaan graag samen met u voor een schonere wereld. Gelukkig zijn voor de genoemde SUP artikelen allerlei herbruikbare alternatieven of verpakkingen van duurzame materialen beschikbaar. Weststrate hanteert dan ook het label ‘SUP-proof’ en ‘Duurzaam’ in de webshop. Ook vertellen we u graag meer over de verschillende alternatieve materiaalsoorten.

Vallen uw huidige verpakkingen onder de SUP regelgeving of heeft u er nog vragen over? Onze accountmanagers helpen graag om uw verpakkingsassortiment toekomstbestendig te maken. 

Maak een afspraak bij u op locatie of kom de alternatieven zelf bekijken in onze belevingsshowroom in Middelburg.

SUP alternatief: Herbruikbare bekers

Met het naderende verbod op SUP drinkbekers voor consumptie ter plaatse, is het raadzaam u eens te verdiepen in herbruikbare alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan bekers van steen, staal, emaille of gerecycled plastic.

U kunt bij Weststrate terecht voor allerlei SUP-proof oplossingen, onbedrukt of bijvoorbeeld bedrukt met uw eigen logo of ontwerp op maat. We denken graag met u mee!
In onze brochure Herbruikbare bekers vindt u allerlei mogelijkheden voor bedrukt en onbedrukte bekers voor bijvoorbeeld op kantoor maar ook bekers met deksel en drinkflessen voor onderweg.

Bekijk ons aanbod en ga tijdig met onze specialisten Wilma en Erwin in gesprek over passende alternatieven!

Verwachtingen voor de toekomst

Vanaf januari 2024 breidt de SUP-wetgeving verder uit naar consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horecagelegenheden, op evenementen en op kantoren. Het is dan verboden om plastic of plastic bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij er gezorgd wordt voor een goede inzameling van deze producten voor hoogwaardige recycling.

Per 3 juli 2024 zullen op drankverpakkingen doppen en deksel aan de verpakking vast moeten blijven zittenen. En wordt er gestart met de rapportage verplichting op drankflessen met PET als hoofdbestandsdeel. Deze moeten minimaal 25% gerecyclede kunststoffen bevatten.

Volledige regelgeving van het Ministerie van I&W en Afvalfonds Verpakkingen

Als specialist in verpakkingen probeert Weststate u op deze pagina te informeren over de huidige regelgeving wat betreft SUP-verpakkingen. Het is complexe materie en u heeft ongetwijfeld nog vragen. Voor de volledig uitleg verwijzen we u naar het Afwegingskader regelgeving kunststofproducten voor eenmalig gebruik van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en naar Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Gerelateerde nieuwsberichten

 

 

Terug naar het overzicht