Keuzehulp

Kies het juiste etiket en blijf plakken op de verpakking

Een etiket is een mooi verpakkingsartikel om uw producten te promoten. Door het gebruik van etiketten is het niet per se noodzakelijk een bedrukte verpakking in te zetten. Een etiket kan daarnaast op meerdere verpakkingen, die bijvoorbeeld verschillen in vorm, formaat of materiaal, ingezet worden. Een makkelijke veelzijdige, multi inzetbare en kostenbesparende manier van 'verpakken' dus.

Een etiket dat toegepast wordt bij voedingsmiddelen is niet per definitie anders dan andere etiketten. De etiketten moeten echter onder sommige omstandigheden wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Voedingsmiddelen die een bepaalde houdbaarheidsdatum kennen en de ingrediëntenlijst die verplicht is moeten hiervoor ruimte hebben op het etiket. Sommige van deze gegevens worden pas later toegevoegd gedurende het productie- en verpakkingsproces het etiket moet in dit geval hier een leeg goed te printen/bedrukbaar deel voor bevatten.

Op dagverse producten zoals vleeswaren en los aangeboden fruit worden vaak etiketten gebruikt die de verpak- en/of aankoopdatum + houdbaarheidsdatum bevatten.

Etiketten moeten daarnaast aan een aantal specifieke eisen voldoen. Ze moeten resistent zijn tegen invloeden van het product zoals bijvoorbeeld vocht, olie en vet. Vanzelfsprekend mogen de etiketten geen schadelijke stoffen bevatten en afgeven. Etiketten tbv voedingsmiddelen worden geproduceerd door drukkerijen met een BRC certificaat waarmee ze zich aan de regels moeten houden voor voedselveilige productie maar naast de regels voor gebruikte materialen en inkt moet ook het personeel zich aan hygiëne regels houden. Een etiket dat bestand moet zijn tegen bepaalde (wisselende) omstandigheden zoals een etiket voor in de diepvries wordt bijvoorbeeld gedrukt op folie of papier en voorzien van een vorstbestendige lijm. Zie ook onze keuzehulp: Het invriezen van voedingsmiddelen.

Het kan wel eens een uitdaging zijn om alle informatie op het etiket te krijgen en dan ook nog zo fraai mogelijk. Een duo etiket kan hierin uitkomst bieden. Zo kan de voorzijde volledig worden gebruikt voor design en de binnenzijde voorzien worden van alle verplichte informatie, zie ook het verpakkingen van voedingsmiddelen. Door de peel en reseal techniek is het etiket weer te hersluiten. Genoeg ruimte om aanvullende informatie kwijt te kunnen zonder dat dit een afleiding is op het oorspronkelijke design.

Bij een transparante verpakking kan er ook gekozen worden voor een "gemini" etiket. Dit etiket is aan de voorzijde voorzien van een design en kan aan de achterzijde voorzien worden van aanvullende informatie, de achterkant zie je dan door de fles heen.

Sommige voedingsmiddelen lenen zich om langer bewaard te worden, een hersluitbaar etiket kan uitkomst bieden om deze producten zo lang mogelijk vers te houden, dit soort etiketten worden vaak gebruikt bij vleeswaren, koekjes en snoep. Het hersluitbare etiket wordt gemaakt van kunststof waardoor het materiaal niet kan scheuren. Door de speciale lijmlaag kan de verpakking meerdere malen worden geopend en gesloten. 

Producten kunnen ook voorzien van een sluitetiket. Een sluitetiket wordt vaak gebruikt om aan te tonen dat het product nog niet eerder geopend is en zo de versheid of kwaliteit te garanderen. Sluitzegels zijn vaak transparant en van kunststof, deze worden dan voorzien van een perforatierand of ze zijn van papier en scheuren zodra de verpakking wordt geopend. Deze etiketten zie je vaak terug op cosmetica, ambachtelijk gemaakte producten, drankflessen, dressings en sauzen.

Een etiket kan meerdere functies hebben en is multi inzetbaar voor verschillende producten. 

- Een etiket als verpakking voor je product: met een etiket heb je snel en eenvoudig een gepersonaliseerde verpakking. Een etiket kan volledig met het ontwerp van jouw keuze bedrukt worden. Wanneer je etiket geen productspecifieke informatie bevat kan je dit zelfs op meerdere producten gebruiken. Bijvoorbeeld een etiket met je logo. Met een inprintbaar etiket kan je onderling afwijkende informatie op een later tijdstip inprinten (bijvoorbeeld inhoud)

- Een etiket als informatievoorziening op je product: Met de richtlijnen voor de etikettering van bijvoobeeld voedingsmiddelen en chemische producten is het wenselijk om additionele informatie te plaatsen op een etiket. Een etiket is makkelijker vervangbaar dan een complete verpakkingslijn. Daarnaast maakt een etiket het mogelijk om deze informatie achteraf in te printen waardoor het tevens mogelijk is om deze tussentijds te wijzigen. Voor voedingsmiddelen gelden er strikte regels maar ook voor kleding moet er specifieke informatieop het etiket staan zoals de materialen, iedere samenstelling en wanneer er dierlijke elementen in het textiel zijn verwerkt en het etiket moet in de taal zijn waarin het verkocht wordt. Bij cosmetica moet naast de algemene informatie over inhoud en houdbaarheid aangetoond worden op het etiket dat het veilig te gebruiken is, een deskundige beoordelaar moet hiervoor een veiligheidsbeoordeling hebben uitgevoerd. Wasmiddelen en reinigingsproducten moeten aan specifieke milieueisen voldoen en dit moet ook blijken op de etikettering. De richtlijnen voor de verplichte informatie op etiketten wisselen snel. Zorg daarom altijd dat je op de hoogte bent van de actuele regels.

- Een etiket om zendingen te versturen en te traceren: etiketten met een barcode kunnen door te scannen veel informatie verschaffen over een artikel. Een achterliggend systeem kan door het lezen van de barcode voorzien in aanvullende informatie over bijvoorbeeld prijs en voorraad, maar ook de locatie en tracering van pakketten dat vandaag de dag in de wereld van online bestellen en de toenemende hoeveelheid goederen die verstuurd moeten worden een belangrijke factor is in het soepel verlopen van het ordertraject. Het is daarom wel van belang dat de barcode leesbaar blijft op het etiket. Etiketten met een barcode op producten in een winkel moeten bestand zijn tegen vocht, vet en olie om te garanderen dat ze scanbaar blijven, wanneer een etiket niet gescand kan worden zorgt dit voor tijdverlies in winkels, non scans kosten geld.

- Een etiket als tijdelijke promotieactie: Doordat een etiket ook achteraf op de verpakking geplaatst kan worden is een etiket ideaal ter promotie van een actie of een tijdelijke toevoeging van een nieuw artikel aan het assortiment. Er kan ook gekozen worden voor een zogeheten 'coupon-etiket'. Dit etiket is alleen aan de buitenste randen voorzien van lijm en het middelste gedeelte is verwijderbaar. Op dit gedeelte van het etiket kan dan de actieinformatie worden geplaatst.
 

Etiketten worden zowel machinaal als handmatig geplakt. Over het algemeen worden etiketten op rol geleverd omdat dit de meest efficiente manier van verwerken is. Etiketten op rol kunnen door verpakkingsmachines goed verwerkt worden en voor handmatige toepassing bestaan er handige dispensers. 

Iedere toepassing en iedere verpakking heeft zijn eigen passende etiket. Er is heel veel mogelijk in de keuze voor etiketten. De omstandigheden, de manier van verpakkingen maar ook het imago en de look-and-feel van uw merk zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van het juiste etiket. 

- Halfglans papier
Dit materiaal wordt het meeste gebruikt voor labels als bijvoorbeeld flessenetiket op producten als shampoo en zeep. Het is de perfecte basis voor ontwerpen met veel kleur en evt. foto's

- Mat papier
Is perfect voor etiketten met een matte natuurlijke uitstraling. Ook dit papier kan prima bedrukt worden met meerkleurige ontwerpen. Het is daarnaast het materiaal dat voldoet aan de eisen voor thermotransferdruk. Deze etiketten worden vaak gekozen als etiket in de drankindustrie waarbij het belangrijk is dat zowel het etiket als de lijmlaag bestand is tegen wisselende temperaturen en het onstaan van condens. 

- Natuurpapier
Door de structuur heeft dit etiket een natuurlijke nostalgische uitstraling.

- Hoogglans en transparante kunststof: PE, PP en PET
Kunststof is het perfecte materiaal voor producten die last hebben van invloeden van buitenaf. Zoals bij etiketten op shampoo, dranken en andere producten die vochtig kunnen worden of in aanraking komen met producten op oliebasis. In de cosmeticabranche is een etiket van folie het meest gekozen. Deze etiketten moeten mooi blijven en hebben een specifieke functie vanwege de informatievoorziening die verplicht is. De etiketten passen zich daarnaast makkelijk aan de verschillende vormen van verpakkingen aan.

Deze etiketten zijn ook perfect voor chemische producten omdat ze bestand zijn tegen invloeden van het materiaal en een zwaar wegende functie hebben als het gaat om de verplichte informatievoorziening op deze producten omdat ze schadelijke en gevaarlijke stoffen bevatten. Deze etiketten mogen onder geen beding makkelijk loslaten of onleesbaar worden. De ondergrond van deze etiketten is vrijwel altijd wit.

Transparante etiketten zijn ideaal om een bedrukte verpakkingslook te creëren. Doordat de etiketten naadloos aansluiten op de verpakking lijkt de verpakking bedrukt. Het "no label look effect". Daarnaast is ook dit etiket perfect geschikt voor producten die vocht, vet of olie af kunnen geven. Bijvoorbeeld op cosmetica artikelen en parfumflesjes. Zie ook onze keuzehulp: Het ontwerp van je verpakking. 

- Aluminium coated glazend papier
Dit etiket wordt vaak gebruikt voor etiketten die een reclame of decoratieve functie hebben. Het wordt vaak gebruikt om een zilver/goud effect na te bootsen.

 

Specialist

Patrick de Jongh

Verkoop Binnendienst

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm