BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Wat is het verschil tussen een medisch, een niet medisch en een FFP2 mondmasker?

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

Wat is het verschil tussen een medisch, een niet medisch en een FFP2 mondmasker?

Advies RIVM

Het dragen van een mondkapje (ook wel mondneusmasker) is verplicht in alle publieke binnenruimten. Bijvoorbeeld in de supermarkt, de bibliotheek, de horeca en in het middelbaar beroepsonderwijs. Het moet ook als u een coronaprik heeft gehad en op plekken waar een coronatoegangsbewijs geldt. U krijgt het advies om ook buiten een mondkapje te dragen wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Het dragen van een medisch mondkapje van minimaal type II wordt geadviseerd. Zorg ervoor dat neus, mond en kin bedekt zijn.

Wat is een niet medisch mondmasker?

Een niet medisch mondmasker is een stoffen of eigen gemaakt mondkapje. In de Covid periode zijn er allerlei maskers ontwikkeld, voorzien van dessins, in diverse kleuren en uitvoeringen. Een niet-medisch mondkapje beschermt mensen in de nabije omgeving. Het zorgt ervoor dat druppels uit de mond omstanders minder goed bereiken. Het beschermt dus alleen anderen en niet jezelf. Mondkapjes moeten goed aansluiten op het gezicht, een sjaal of zakdoek biedt niet afdoende bescherming.

Wat is een medisch mondmasker?

Medische mondkapjes bieden betere bescherming, type II of type IIR hebben de voorkeur.
Type II en type II-R houden de druppels tegen die vrijkomen naar anderen als u ademt, praat of zingt. Ook houden type II en type IIR druppels tot een bepaalde grootte tegen die u zelf inademt. Daardoor bent u ook als drager beter beschermd tegen het virus. Voor mensen met een kwetsbare gezondheid wordt een medisch mondkapje van minimaal type II-R  geadviseerd.

Wat is een FFP2-masker?

Een FFP2-masker wordt vooral geadviseerd bij medische behandelingen in het ziekenhuis en/of zorginstelling waarbij veel zeer kleine druppeltjes (aerosolen) kunnen vrijkomen met het coronavirus. Dit masker beschermt beter tegen deze kleinere druppeltjes dan medische mondneusmaskers. Het FFP2-masker mag ook worden gebruikt in alle publieke ruimtes.  Kwetsbare mensen kunnen overwegen om in bepaalde situaties een FFP2-masker te gebruiken. Bijvoorbeeld als het niet lukt om anderhalve meter afstand te houden, in situaties waar er gezongen of geschreeuwd wordt, in ruimtes met slechte ventilatie of als er veel mensen in één ruimte zijn. 

Hoe draag ik een (medisch) mondmasker?

Zorg dat uw mondkapje uw neus, mond en kin bedekt. Raak mondkapjes alleen aan met schone handen. Houd het mondkapje op overal waar dat moet. Ook als er niet veel andere mensen zijn. Het OMT adviseert dat u een medisch mondkapje niet langer dan 3 uur tot 4 uur draagt. Ze zijn dus altijd voor eenmalig gebruik.

Terug naar het overzicht