Nieuws

SUP-verbod: is uw verpakkingsassortiment toekomstbestendig?

05-07-2021 - Auteur: Maikel Simonse

Vanaf 3 juli 2021 komt er een verbod op het gebruik van bepaalde plastic disposables; single used plastics (SUP).

Doel
Het doel van de wetgeving is het terugdringen van zwerfafval. De negatieve effecten van zwerfafval op het milieu zijn groot.

Wat zijn de consequenties?
Nieuwe SUP disposables kunnen we niet meer inkopen, huidige voorraden mogen na 3 juli nog wel gebruikt worden tot uiterlijk 3 juli 2022. Bepaalde producten zullen vervangen worden door alternatieven waarover we u graag via deze keuzehulp pagina informeren.

Welke verpakkingen?
Het verbod geldt voor plastic bestek, rietjes, roerstaafjes, borden en maaltijdbakken, bekers en deksels vervaardigd uit piepschuim. Voor de wetgeving wordt geen onderscheid gemaakt tussen plastics vervaardigd uit aardolie en zogenoemde BIO plastics. plastics vervaardigd uit aardolie en zogenoemde BIO plastics. 

Verplichte markeringen

Op 3 juli 2021 gaat als gevolg van de SUP richtlijn de verplichting in om hygiënische artikelen, zoals vochtige doekjes en producten voor dameshygiëne van een markering te voorzien. Ditzelfde geldt voor kartonnen bekers voorzien van een coating. Met deze markering wordt aangegeven of het artikel plastic bevat. Ook hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen plastics vervaardigd uit aardolie en zogenoemde BIO plastics.

Deze markering wordt standaard vermeld op voorraad artikelen maar moet daarnaast ook op klantspecifieke producten gedrukt worden. Het wordt dus een onderdeel van de opmaak van de beker. Voor de opmaak en het gebruik van de beker gelden bepaalde restricties.

Indien wij de opmaak verzorgen zorgen wij er uiteraard voor dat het logo/de markering hierin wordt meegenomen. Logo's/markeringen zijn te downloaden via deze site maar kunnen ook door ons aangeleverd worden. 

Let op! Bestaande voorraden bekers, hoeven deze markering niet te bevatten. Deze kunnen gewoon worden opgebruikt tot 3 juli 2022. 

SUP Richtlijn

Het verbod op de geselecteerde single use plastics is slechts een onderdeel van de SUP-richtlijn, we verwijzen u naar deze website voor de complete richtlijn. Te verwachten overige maatregelen zijn: ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van met name plastic bekers en wegwerpverpakkingen voor voedsel.

Update april 2022

Het te verwachten ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van met name plastic bekers en wegwerpverpakkingen voor voedsel is nu verder uitgewerkt. De overheid wil dat er een kentering komt van wegwerp naar hergebruik om zodoende plastic soep te voorkomen en wordt er zorgvuldiger omgegaan met grondstoffen en laten we uiteindelijk een schonere wereld achter.

Dit beleid wordt stapsgewijs verder ingezet met maatregelen per juli 2023 en in 2024. Hierin wordt onderscheid gemaakt tussen consumptie ter plaatse en consumptie onderweg (afhaal en bezorging).

Per juli 2023, komt er net zoals destijds op de plastic draagtassen, een verbod op het gratis verstrekken van plastic wegwerpbekers en -voedselverpakkingen voor eenmalig gebruik. 

Voor consumptie onderweg en afhaal geldt per juli 2023 dat een bedrag betaald moet worden voor plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen, bovenop de prijs voor de koffie of de maaltijd. Dit geldt ook voor de op het oog papieren bekers waaruit bijvoorbeeld veel koffie to go wordt gedronken. Hier zit namelijk ook een laagje plastic in. Ondernemers mogen zelf het bedrag bepalen wat ze voor een plastic beker of -bakje gaan vragen. 

Alternatieven 100% papieren - en andere plasticvrije wegwerpverpakkingen blijven wel toegestaan. Hergebruik wordt direct gestimuleerd doordat je als ondernemer zelf herbruikbare alternatieven moet aanbieden voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid of het verder stimuleren dat uw klanten zelf een mok, bord of bakje meenemen. 

In 2024 zijn plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen in principe niet toegestaan als je ter plaatse in een horecagelegenheid, op een festival of op kantoor eet of drinkt.

Voor consumptie ter plaatse, bij bedrijven en in de horeca, wordt herbruikbaar servies, koffiemokken, borden etc. het uitgangspunt (m.u.v. zorginstellingen) en mogen andere verpakkingen van andere materialen ook als is het tegen bijbetaling ook niet meer worden aangeboden.

Hoogwaardige recycling Wanneer het echt nodig is, kunnen bedrijven ervoor kiezen bepaalde plastic wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te blijven gebruiken, mits ze 75%-90% hiervan weer inzamelen voor hoogwaardige recycling. Dat kan door gescheiden inzameling met bijvoorbeeld een retoursysteem, zodat van de grondstoffen weer nieuwe bekers en bakjes gemaakt kunnen worden.

Toekomstbestendig assortiment

Voor de genoemde artikelen kan er gekozen worden voor herbruikbare alternatieven of verpakkingen van duurzame materialen. Deze duurzame artikelen kunt u eenvoudig herkennen aan het duurzaam logo op onze website. Alle uitleg over de verschillende alternatieve materiaalsoorten vindt u ook overzichtelijk op onze website.


Advies voor uw assortiment

Wij als Weststrate staan achter het overheidsbeleid en gaan samen met u voor een schonere wereld. We zorgen voor herbruikbare alternatieven of verpakkingen van duurzame materialen. Vallen uw huidige verpakkingen onder de nieuwe SUP wetgeving? Onze accountmanagers helpen u graag om uw verpakkingsassortiment voor uw gast of collega toekomstbestendig te maken. 

Maak vandaag nog een afspraak bij u op locatie of kom de alternatieven zelf bekijken in onze belevingsshowroom.

Maikel Simonse

Accountmanager verpakkingen
06 46 29 63 69

Leon Sturm

Verkoop binnendienst
0118630037
© 2022 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 306 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm