Keuzehulp

SUP Regelgeving

SUP-verbod is uw verpakkingsassortiment toekomstbestendig?

Vanaf 3 juli 2021 komt er een verbod op het gebruik van bepaalde plastic disposables; single used plastics (SUP). Via deze pagina willen we u graag informeren over wetgeving die consequenties heeft voor het assortiment verpakkingen.

Doel van de wetgeving

Het doel van de wetgeving is het terugdringen van zwerfafval. De negatieve effecten van zwerfafval op het milieu zijn groot.

De consequenties

Nieuwe SUP disposables kunnen we niet meer inkopen, huidige voorraden mogen na 3 juli nog wel gebruikt worden tot uiterlijk 3 juli 2022. Bepaalde producten zullen vervangen worden door alternatieven, Hieronder vindt u ons volledige assortiment met alternatieven.

Welke verpakkingen?

Het verbod geldt voor plastic bestek, rietjes, roerstaafjes, borden en maaltijdbakken, bekers en deksels vervaardigd uit piepschuim. Voor de wetgeving wordt geen onderscheid gemaakt tussen plastics vervaardigd uit aardolie en zogenoemde BIO plastics. 

Toekomstbestendig assortiment

Voor de genoemde artikelen hebben we uiteraard duurzame alternatieven, voor u opgenomen in ons assortiment. Deze artikelen kunt u eenvoudig herkennen aan het duurzaam logo op onze website. Alle uitleg over de verschillende alternatieve materiaalsoorten vindt u ook overzichtelijk op onze website.

Verplichte markeringen

Op 3 juli 2021 gaat als gevolg van de SUP richtlijn de verplichting in om hygiënische artikelen, zoals vochtige doekjes en producten voor dameshygiëne van een markering te voorzien. Ditzelfde geldt voor kartonnen bekers voorzien van een coating. Met deze markering wordt aangegeven hoe het artikel na gebruik, als afval, verwerkt moet worden. Verder moet de markering de gebruiker er op wijzen dat het artikel plastic bevat. Ook hier wordt geen onderscheid gemaakt tussen plastics vervaardigd uit aardolie en zogenoemde BIO plastics.

Deze markering wordt standaard vermeld op voorraad artikelen maar moet daarnaast ook op klantspecifieke producten gedrukt worden. Het wordt dus een onderdeel van de opmaak van de beker. Voor de opmaak en het gebruik van de beker gelden bepaalde restricties.

Indien wij de opmaak verzorgen zorgen wij er uiteraard voor dat het logo/de markering hierin wordt meegenomen. Logo's/markeringen zijn te downloaden via deze site maar kunnen ook door ons aangeleverd worden. 

Let op! Bestaande voorraden bekers, hoeven deze markering niet te bevatten. Deze kunnen gewoon worden opgebruikt tot 3 juli 2022. 

De toekomst

Het verbod op de geselecteerde single use plastics is slechts een onderdeel van de SUP-richtlijn, we verwijzen u naar deze website voor de complete richtlijn. Te verwachten overige maatregelen zijn: ontmoedigingsbeleid voor het gebruik van met name plastic bekers en wegwerpverpakkingen voor voedsel.

Advies voor uw assortiment

Maak een afspraak bij u op locatie of in onze belevingsshowroom zodat we u ook uw verpakkingsassortiment voor uw gast toekomstbestendig kunnen maken.
 

Specialist

Maikel Simonse

Accountmanager verpakkingen

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm