Keuzehulp

Aanleveren van digitale bestanden

Het is belangrijk dat het artwork voor verpakkingen en ander drukwerk correct is. Na aanlevering van de beschikbare bestanden bekijken we alles nauwkeurig op bruikbaarheid. We controleren of de afbeeldingen de juiste resolutie hebben en of het logo in het juiste bestandsformaat is aangeleverd. 

Wij kunnen helpen bij het correct aanleveren van de bestanden maar ook bij het opmaken hiervan. Daarnaast kunnen wij, indien de opmaak door je bedrijf zelf wordt verzorgd vooraf zorgen voor de juiste werktekening waarin alle stans en vouwlijnen nauwkeurig staan aangegeven. Zo kan het artwork direct in het juiste formaat en volgens de juiste specificaties worden ontworpen. 

Voor een snel, probleemloos, niet kostenverhogend orderverloop moeten aangeleverde digitale bestanden aan een aantal eisen voldoen.

Software

Aangeleverde bestanden moeten verwerkt kunnen worden met behulp van een van de volgende programma’s:

 • Adobe Illustrator
 • Adobe Indesign.
 • In bepaalde gevallen en bij full colour afbeeldingen is Photoshop ook mogelijk.

Bestandsformaten

 • Logo’s: EPS, AI of PDF (Adobe Illustrator)
 • Complete drukwerkbestanden: INDD (Adobe Indesign) of AI (Adobe Illustrator)
  (gekoppelde afbeeldingen en gebruikte lettertypen altijd meeleveren > Package)
 • Afbeeldingen: PSD, TIFF, JPG (minimaal 300 dpi) (Adobe Photoshop)

Indien lettertypen niet omgezet zijn in contouren deze altijd los meeleveren. Lettertypen kunt u vinden via het Configuratiescherm "Lettertypen". Lever ook fonts in geplaatste illustraties mee. Voor de zekerheid kan tevens een bestand meegeleverd worden dat naar lettercontouren is geconverteerd. Het nadeel van naar lettercontouren geconverteerde bestanden is dat er geen tekstwijzigingen met mogelijk zijn. Lever ook afbeeldingen
altijd los mee.

Enkele uitzonderingen (onder voorbehoud) Microsoft Office bestanden kunnen bruikbare elementen als tekst bevatten. Opgenomen illustraties leveren problemen
op en dienen altijd los meegeleverd te worden! Artwork dat met andere programma’s is gemaakt zal altijd geconverteerd moeten worden met de nodige risico’s en is niet altijd mogelijk.

PDF bestanden zijn afhankelijk van hoe en waarvan ze gegenereerd zijn, maar zijn mogelijk ook bruikbaar. PDF bestanden kunnen op verschillende manieren aangemaakt worden. Bijvoorbeeld met onbruikbare illustraties in lage resolutie, of met ingesloten fonts waarover wij niet beschikken.
Deze worden op het beeldscherm bij het openen van de pdf wél goed weergegeven en geprint worden maar bij verdere verwerking niet meer beschikbaar zijn. Een PDF bestand gegenereerd vanuit Illustrator is vaak wél bruikbaar.

Over EPS

EPS is een specifiek bestandsformaat dat je niet zomaar kan genereren.
Een bestand dat vanuit Photoshop opgeslagen wordt als EPS is geen echt EPS bestand. Photoshop bevat pixels en is voor logo's niet geschikt voor drukwerk.
Maak een EPS bestand altijd vanuit Illustrator, dit bestand is op vectoren gebaseerd en laat de tekstpaden ed intact. 
Het plaatsen van een scan in een tekenopmaakprogramma om het daarna als bruikbaar Illustrator EPS te bewaren en te presenteren is een methode die niet werkt!

Kleur

Artwork wordt gedrukt met CMYK of PMS kleuren. CMYK wordt vaak gebruikt bij het drukken van 4 of meer kleuren. Door gebruik te maken van deze kleuren opbouw ben je niet beperkt tot een aantal kleuren en kunnen ook afbeeldingen gedrukt worden. Bij gebruik van enkel een logo en/of tekst wordt vaak gebruikt gemaakt van PMS kleuren. PMS kleuren zijn gecodeerd met een nummer en worden vaak in een huisstijlhandboek door de designer aangegeven. Indien het logo correct is opgemaakt kunnen wij de juiste PMS nummers herleiden uit het bestand. Indien geen PMS nummers bekend zijn kunnen deze gekozen worden vanuit de PMS Pantone kleurenwaaier (beschikbaar bij onze accountmanagers).

 • CMYK: een kleur opgebouwd uit vier kleuren (cyaan, magenta, yellow, black) ieder met een eigen percentage. Ook wel full colour genoemd. Deze kleur kan ook aangeduid worden met een kleurcode, bijvoorbeeld #ffffff (wit) of #e6007e (100% magenta, C=0 M=100 Y=0 K=0)
   
 • PMS: één specifieke kleur. Het kleurnummer is universeel.

Lettertype/Font

Er bestaan duizenden danwel miljoenen verschillende lettertypes, ook wel fonts genoemd. Sommige fonts zijn gratis (soms met vermelding van de ontwikkelaar), andere fonts kunnen worden aangekocht als los exemplaar of als family (met meerdere types zoals regular, bold (vet), italic (cursief), bold italic (vet én cursief). Om letters te kunnen drukken is het belangrijk dat deze omgezet worden in lettercontouren, ook wel vectoren genoemd. Door dit te doen worden de letters altijd gedrukt op de manier zoals bedoeld is in het ontwerp. Wanneer de tekst is omgezet kunnen hier echter geen aanpassingen meer in worden gedaan. 

Indien een bestand aangeleverd wordt zonder lettercontouren is het belangrijk om het gebruikte lettertype mee te sturen. Een lettertype dient namelijk geinstalleerd te zijn op de desbetreffende pc waar het artwork op geopend en eventueel aangepast of drukklaar gemaakt wordt. Indien het lettertype niet bekend is wordt dit omgezet in een alternatief lettertype en dat kan enorm afwijken van het oorspronkelijke ontwerp. 

Indien er aanpassingen en/of toevoegingen gedaan moeten worden op het artwork en de fonts zijn reeds omgezet is het belangrijk om de naam van het gebruikte font te weten. Er bestaan oneindig veel lettertypes en dus is het niet altijd vanzelfsprekend dat het gebruikte lettertype direct herkenbaar is.
 

Overige informatie

* Ter controle van aangeleverde bestanden kan een print een kleurscheidingen van het aangeleverde bestand meegeleverd worden of een PDF bestand. Nadeel van een PDF is dat het op het scherm goed eruit kan zien terwijl het oorspronkelijke bestand allerlei problemen bevat.

* Aangeleverde bestanden dienen opgeschoond te zijn van niet gebruikte steunkleuren, losse ankerpunten en niet gebruikte fonts.

* Bestanden voor bedrukkingen van 100% dienen een afloop van ca. 5mm te hebben, zorg ervoor dat teksten en illustraties niet té dicht bij de rand staan.

Aangeleverde bestanden moeten in ieder geval aan de volgende specificaties voldoen:

(!) - Alle gebruikte illustraties, scans, gekoppelde bestanden en lettertypen meeleveren
(!) - IllustratorCS, IndesignCS bestanden kunnen in hun oorspronkelijke formaat aangeleverd worden (.ai / .indd)

Aanleveren van bestanden

Aanleveren van bestanden kan op een van de volgende manieren:

 • Per E-mail als bijlage. Grote bestanden eventueel comprimeren (zip).
 • Meerdere (grote) bestanden svp via Wetransfer versturen. E-mail adres: info@weststrate.nl of het e-mailadres van uw contactpersoon

Drukproef

Na aanleveren van de bestanden wordt altijd een drukproef opgemaakt. Deze drukproef bevat het artwork, de lijntekening, de kleurnummers en eventuele opmerkingen. Het is van belang de drukproef altijd nauwkeurig te controleren.

Controleer hierbij:
- eventuele fouten in de tekst
- is het artwork en de positie naar wens
- kleurnummers
(let op! op het beeldscherm kunnen geen kleuren worden gecontroleerd. Maak gebruik van de PMS kleuren uit de huisstijl van je bedrijf of controleer/kies kleuren eventueel in een PMS kleurenwaaier, onze accountmanagers hebben deze tot hun beschikking)

Nadat de drukproef is goedgekeurd nemen wij het artwork in productie. Hierna kan er niets meer aangepast worden aan het ontwerp voor deze order.

Specialist

Marjolijn Noordijk

Marketing coördinator

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2022 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 306 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm