Keuzehulp

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een zit sta bureau?

Zitten is ongezond, dat hoor je de laatste tijd steeds vaker. Dat is niet zo gek als je je bedenkt dat een mensen lichaam is gebouwd voor beweging. Te lang in dezelfde houding zitten is niet goed voor je, je lichaam heeft afwisseling en beweging nodig. Maar wanneer je een kantoorbaan hebt en de hele dag achter een bureau zit kan het lastig zijn om genoeg beweging te krijgen. Het kan ook net andersom: een hele dag staan is ook erg belastend voor je lichaam. Als we onze specialisten mogen geloven zijn beide gevallen niet erg gezond voor ons lichaam. Wat dan wel? Afwisseling! De oplossing kan zitten in een zit-sta bureau. Zeker wanneer je deze combineert met met een dynamische stoel of kruk ben je ergonomisch bezig. Maar wat voor effecten heeft zo’n bureau en/of zo’n zit-sta bureau eigenlijk voor je werkhouding en je prestaties? In deze keuzehulp pagina leggen we je het graag uit!

Verhoog je concentratie
Wanneer je lichaam beter doorbloed is zijn je hersenen ook beter doorbloed en krijgen ze meer zuurstof. Hierdoor verbeterd je concentratie. Door af en toe op te staan wordt de doorbloeding in je lichaam beter, dit merk je dus direct qua concentratie.

Meer creativiteit
Het schijnt dat je lichaam bij beweging een creatieve boost krijgt. Het zou dus een positief effect hebben wanneer je een staande en zittende houding met elkaar afgewisseld. Ook zorgt een dynamische kruk ervoor dat je lichaam 'balanceert' op de kruk en dus steeds een andere houding aanneemt. Verder is het makkelijker om jezelf te bewegen en van houding te veranderen op deze speciale kruk dan op een gewone stoel.

Verbrand meer calorieën
Heb je een zittend beroep dan ben je overdag wellicht niet zo actief op kantoor, als compromis werk je ’s avonds keihard in de sportschool om nog wat calorieën te verbranden. Wanneer je afwisselend staand en zittend werkt verbrand je veel meer calorieën dan wanneer je alleen maar zit. Zo hoef je dus niet overdreven hard te werken in de sportschool, wanneer je gebruik maakt van een zit-sta bureau.

Meer energie
Wanneer je alleen maar zit of alleen maar staat krijg je sneller een futloos gevoel. Dit effect versterkt naarmate de dag vordert en heeft een negatieve invloed op de effectiviteit van je inzet. Door de overbelasting gaat je lichaam zwaar aanvoelen en krijg je een loom en doof gevoel. Nadat je een tijdje hebt gestaan gaan de meeste mensen leunen of hun lichaam op slot zetten. Ook kunnen gewrichtsklachten sneller opspelen zowel bij zittende als staande werkhoudingen.

Door zittend en staand werken te combineren met beweging zorg je ervoor dat je niet alleen maar vaste houdingen aanneemt. Wanneer je een zit-sta bureau combineert met een dynamische kruk haal je het maximale uit de mogelijkheden voor een actieve werkhouding.

Enkele tips om tussen het staan en zitten meer te bewegen zijn in de praktijk makkelijk uit te voeren en eigenlijk heel logisch:

  • Bespreek werk eens face-to-face in plaats van via de mail, zo heb je gelijk een reden om een stukje te lopen.
  • Hetzelfde geldt natuurlijk voor een telefoontje
  • Gebruik een headset of mobiel toestel waardoor je een gesprek ook lopend kan voeren
  • Ga naar het toilet op een andere verdieping
  • Heb je wel eens staand vergaderd of misschien zelfs lopend? Het zorgt voor een dynamischer en minder statisch gesprek waardoor de vergadering wellicht soepeler verloopt.
  • Haal regelmatig iets te drinken voor je afdeling
  • Rek en strek eens achter je bureau
  • Ga wanneer het kan op de fiets naar je werk
  • En tot slot: pak de trap in plaats van de lift.

Daarnaast zorgt afwisseling ervoor dat je op de lange termijn minder lichamelijke klachten en andere kwaaltjes krijgt. Net als een gevarieerd eetpatroon heeft je lichaam ook behoefte aan een gevarieerd beweegpatroon en dat heeft weer positieve invloed op je productiviteit.

Zit-sta bureaus zijn een handig hulpmiddel voor de afwisseling bij zittend en staand werken. Door de flexibilieit van de bureaus en stoelen/krukken zijn er veel manieren om zittend en staand werken met elkaar te combineren en te integreren in de werkplekken van medewerkers.
Cruciaal bij beide vormen van werken is het aannemen van de juiste houding, zowel staand als zittend. Het is van belang dat medewerkers hierin getraind worden. Wij vinden dat erg belangrijk, en daarom geven we als service een speciale (stoel)instructie bij de levering van nieuw meubilair. Zo zorgen we ervoor dat iedereen op een ergonomische manier aan de slag kan gaan!

Specialist

John Provoost

Accountmanager meubilair

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm