Keuzehulp

Hoe kan ik mijn afval scheiden?

Een super actueel onderwerp: het scheiden van afval. Jaarlijks gooien we alleen in Nederland al 60 miljard kilo afval weg, we openen per dag steeds meerdere verpakkingen. Bij sommige producten zijn verpakkingen noodzakelijk, uit hygiënisch oogpunt of om de versheid te kunnen blijven garanderen. Het goede nieuws is dat veel afval gerecycled kan worden, erg belangrijk is hierbij het scheiden van afval. Ook binnen bedrijven speelt afvalmanagement daarom steeds een grotere rol. 

Afvalpreventie, goedkopere afvoer van afval en het scheiden van afval zijn niet meer weg te denken uit duurzame organisaties. Steeds meer bedrijven streven naar een hoog afvalscheidingspercentage met als doel het behalen van duurzaamheidsdoelstellingen.

Restafval is namelijk de duurste afvalstroom om af te voeren en door het scheiden van afval daalt de hoeveelheid restafval. Naast dit kostenvoordeel creëert afvalscheiding bewustwording binnen een de organisatie en dat straalt ook een zekere mate van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen uit.

Door het scheiden van afval kunnen bepaalde stoffen hergebruikt worden; dit spaart grondstoffen en energie uit. Hierdoor zijn er minder nadelige milieueffecten want er hoeft minder afval verbrand te worden, dus een kleinere CO2 uitstoot.
 

Bij het scheiden van afval gaat het nog wel eens mis. Want soms is niet direct duidelijk waar de verpakking precies thuis hoort. Wist je bijvoorbeeld dat een pizzadoos van een diepvriespizza wél bij het oud papier mag en die van een bezorgpizza niet? Waarom? Omdat etensresten op de doos bij een bezorgpizza het recycleproces verstoren. 

Er zijn diverse manieren waarop bedrijven kunnen werken aan het verminderen van restafval. Het is daarnaast ook niet per se noodzakelijk om alleen te kiezen voor grootverpakkingen en kleinverpakkingen te mijden. Het maken en transporteren van verpakkingen kost dan wel grondstoffen en energie maar het verspillen van voedsel is slechter dan verpakkingsmateriaal besparen. Gebruik dus alleen grootverpakkingen als je zeker weet dat de inhoud zo ver mogelijk op zal gaan. Door bewust afval te scheiden met de verpakkingen creëer je nieuwe grondstoffen voor nieuwe verpakkingen. 

Helaas kan het voorkomen dat de regels per gemeente nog al eens verschillen, op de site van de gemeente zijn daarom vaak de regels over afvalscheiding terug te vinden. 

Weet je echt niet waar het afval thuishoort dan is het verstandig om voor restafval te kiezen, dit is een betere keuze omdat het een afvalstroom kan vervuilen als dit niet de juiste is.

Indien u het gescheiden inzamelen van afval in wenst te gaan voeren binnen uw organisatie is het zaak dat u de volgende 4 stappen eerst doorloopt: 
1.    Analyseer de behoeften: Welke afvalstromen wilt u gescheiden inzamelen? 
2.    Formuleer de doelstellingen; kostenbesparing, uitstraling van uw bedrijf en/of realisatie van minder nadelige milieueffecten.
3.    Kies de juiste producten en pas recycling toe.
4.    Communicatie naar personeel, schoonmakers. Het succes van het recyclingprogramma staat of valt immers met de gebruiker.

TIP: breng gedurende een reguliere maand de hoeveelheid afval binnen uw bedrijf in kaart, pas vervolgens afvalscheiding toe en bepaal met hoeveel kilo u de hoeveelheid restafval kunt beperken. Met deze gegevens kunt u het gesprek aangaan met uw afvalinzamelaar en kijken hoeveel geld u kunt besparen als het afval voortaan gescheiden opgehaald wordt.

In ons assortiment vindt u heel veel producten voor het scheiden van afval. Zo kunt u kiezen voor kleinere afvalbakken met meerdere compartimenten die u bij elke werkplek kunt plaatsen.

Maar u kunt ook kiezen voor één centrale unit in een kantoortuin. Het voordeel van een centrale unit is dat u over het algemeen minder schoonmaak- en ledigingskosten heeft. Afhankelijk van de beschikbare ruimte, het budget en de gewoonten van de gebruikers kan er een doordachte keuze gemaakt worden.

In onze webshop zijn de producten voor afvalscheiding te bestellen, het is ook mogelijk om een catalogus op te sturen. Wij helpen u graag bij de meest efficiënte keuze voor afvalscheiding.
 

Merken

Specialist

Ilona Steffens

Verkoop Binnendienst / Accountmanager audiovisuele apparatuur

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm