Keuzehulp

Waar moet je op letten bij het invriezen van voedingsmiddelen?

Om producten langer te bewaren wordt er vaak gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot invriezen. De verpakking die gekozen wordt voor een product dat ook ingevroren kan worden is belangrijk om dit ook daadwerkelijk mogelijk te maken en de versheid te kunnen blijven garanderen.

Voedsel invriezen
voedingsmiddelen invriezen
voedingsmiddelen invriezen
 • De verpakking moet bestand zijn tegen lage temperaturen. Niet alle verpakkingen kunnen tegen lage temperaturen of de wisseling tussen verschillende temperaturen en kunnen scheuren wanneer ze hieraan blootgesteld worden. Vaak staat op dit soort verpakkingen een symbool met een wijnglas en een vork.
   
 • De verpakking moet goed afgesloten kunnen worden, zo wordt voorkomen dat het product uitdroogt. Om het product af te sluiten kan gebruik gemaakt worden van een sealer, plakband dat bestand is tegen lage temperaturen, sluitstrips of elastiekjes.
   
 • Verpakkingsmateriaal mag geen kleur, geur of smaak afgeven.
   
 • De producten kunnen het best zo koud mogelijk zijn voordat ze ingevroren worden om het verschil in temperatuur tot een minimum te beperken. Zo voorkom je dat er extra condens en rijp (ijslaagje) op de producten komt. 
   
 • Zorg ervoor dat er zo min mogelijk lucht in de verpakking achterblijft.
   
 • Geschikte materialen zijn: diepvrieskwaliteit PE zakken en folie, diepvrieskwaliteit aluminiumfolie (in combinatie met een tweede laag verpakking), vacuümzakken, aluminiumdozen, cellofaan van diepvrieskwaliteit en kunststof PE bakjes al dan niet hersluitbaar.
   
 • Diepvrieskwaliteit betekent vooral dat de zakjes dik genoeg zijn, daarom zijn bijvoorbeeld boterhamzakjes niet geschikt. 
   
 • Bij het ontdooien van producten in de magnetron dient de verpakking hiervoor wel geschikt te zijn.

Wanneer de bovenstaande punten niet opgevolgd worden kan de smaak en textuur en daarmee de kwaliteit van de voedingsmiddelen erg achteruit of zelfs verloren gaan. Investeren in de juiste verpakkingen zorgt voor optimale versheid en smaak van de producten. 

Labelen van producten in de diepvries

Om na te kunnen gaan hoe lang een product nog bewaard kan worden in de diepvries is het van belang dat je weet wanneer het product is geproduceerd en wanneer het product is ingevroren. Sommige producten komen direct vanuit de producent diepgevroren en zijn houdbaar tot de aangegeven datum op de verpakking. Producten die je zelf invriest na bereiding of na aankoop kunnen onderling afwijkende houdbaarheidsmogelijkheden hebben. Vaak is op de verpakking of op internet terug te vinden hoe lang iets in de diepvries bewaard kan worden en wat de vereiste temperatuur is. De uiteindelijke houdbaarheid is afhankelijk van de vriezer, het product, de temperatuur en de verpakking. Om producten te labelen zijn bijvoorbeeld diepvriesgeschikte zakjes met schrijfvlak of etiketten beschikbaar, echter zijn niet alle etiketten geschikt om te gebruiken bij lage temperaturen.

Binnen de diepvriesbestendige lijmen onderscheid gemaakt worden tussen de volgende lijmsoorten:

Lijm   Min.aanbrengtemperatuur             Temperatuurbereik
Permanente diepvrieslijm   > +5°C   - 18°C tot + 60°C
Diepvrieslijm          > -5°C   - 40°C tot + 80°C

Diepvrieslijm voor diepgevroren toepassing

  - 25°C   - 50°C tot + 80°C


Een label dient de volgende informatie te bevatten: inhoud, invriesdatum, hoeveelheid/gewicht en de uiterste gebruiksdatum.

Gekoeld bewaren

Deze golfkartonnen doos is uitermate geschikt voor het opslaan van producten die gekoeld moeten worden. Deze doos is schokwerend en doordat de doos handvaten heeft is hij makkelijk vast te pakken. Ideaal voor transport of opslag. De duidelijke waarschuwing zorgt ervoor dat iedereen meteen begrijpt dat de dozen gekoeld moeten blijven.
 

Vacuum verpakt invriezen

Door de artikelen eerst vacuüm te verpakken alvorens ze in te vriezen wordt de houdbaarheid van de producten aanzienlijk verlengd. Door het ontbreken van condens is de kans op rijp op de producten ook nihil. Het ontdooien van een vacuümverpakking is ook eenvoudiger doordat de verpakking waterdicht is en in een bak met water of onder de kraan ontdooit kan worden zonder dat dit invloed heeft op de kwaliteit van het product. 

Specialist

Maikel Simonse

Accountmanager verpakkingen

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm