Keuzehulp

Welke beamer moet ik kiezen?

Welke beamer moet ik kiezen? Het aanbod van beamers is ontzettend groot maar er zit wel degelijk verschil tussen al die verschillende beamers. Het is belangrijk om vast te stellen voor welk doel de beamer gebruikt gaat worden en vervolgens welke beamer binnen je budget past.

 • Films kijken
  Bij een beamer die uitsluitend gebruikt wordt voor het kijken van films kan het een meerwaarde zijn om te kiezen voor een beamer die Full HD is. Een Full HD beamer is geschikt voor Full HD films en dat is voor de echte filmliefhebber een must. Echter kunnen films gekeken worden op beamers die niet Full HD zijn, deze beamers zijn over het algemeen wat budgetvriendelijker.
 • Televisie kijken
  Voor televisie kijken via een beamer zijn alle beamers geschikt. Ook hierbij geldt voor Full HD televisie een Full HD banner.
 • Gamen
  Alle beamers zijn geschikt voor games. Het kan soms wenselijk zijn om te letten op de resolutie. Met een hogere resolutie worden games mooier weergegeven.
 • Presenteren
  Bij presentatiebeamers moet automatisch gekozen worden voor een hoge resolutie beamer. Hierdoor is de beamer geschikt voor presenteren ook in een lichtere ruimte. Voor presenteren is het slim om een beamer te kiezen met USB aansluiting, dat maakt het makkelijk om apparatuur te koppelen. 
   

Lichtopbrengst van een beamer wordt aangegeven met 'lumen'. De lichtopbrengst wordt vervolgens vertaald in ANSI. De hoeveelheid licht die op een scherm valt is bepalend voor de kwaliteit van het beeld. Hoe hoger de ANSI waarde hoe beter het beeld is in een ruimte met veel licht.
 

 • Beelddiagonaal 120cm > 500 lumen
 • Beelddiagonaal 250cm > 1000 lumen
 • Beelddiagonaal 350cm > 1500 lumen
 • Beelddiagonaal 500cm > 2000 lumen
 • Beelddiagonaal 750cm > 3000 lumen

Hoe hoger de resolutie hoe scherper het beeld. Resolutie wordt opgebouwd uit het aantal pixels van een scherm. De resolutie kan verdeeld worden in twee verhoudingen: 4:3 en 16:9 (breedbeeld). 

4:3 resoluties

 • SVGA 800 x 600 pixels
  deze resolutie wordt met name gebruikt bij de lagere prijsklasse beamers. De resolutie is geschikt voor TV en presentaties (mits de PC instellingen overeen komen) 
 • XGA 1024 x 768 pixels
  Deze resolutie wordt het meest gebruikt op de zakelijke en educatieve markt. Vrijwel iedere computer ondersteunt het formaat en de projectie is helder en scherp.
 • SXGA 1280 x 1024 pixels
  Voor groot beeldformaat is deze resolutie het meest geschikt. Deze resolutie wordt echter nagenoeg niet meer gebruikt.
 • SXGA+ 1400 x 1050 pixels
  De nieuwere projectoren ondersteunen deze resolutie met hoge kwaliteit. Professionele presentaties of thuisbioscoop  vertoon je het beste met deze resolutie. Het aanbod is echter nog beperkt.
 • UXGA 1600 x 1200 pixels
  Deze resolutie wordt steeds minder gebruikt en wordt vervangen voor de WXGA en de WYXGA resolutie.

16:9 resoluties

 • WVGA/WSVGA 854 x 480 pixels/1024 x 576 pixels
  Deze resolutie biedt een waar bioscoop effect en is dus prima geschikt voor een thuisbioscoop.
 • WXGA 1024 x 720 pixels
  Deze resolutie is een variant op de XGA
 • Full HD 1920 x 1080 pixels
  Alleen een Full HD beamer kan de kwaliteit van het HDTV signaal volledig tonen.

Het contrast van een beamer geeft aan wat het verschil in kleuren is van het donkerste zwart tot het lichtste wit. Hoe hoger het contrast, hoe meer verschillende kleuren getoond kunnen worden. Voor TV en films heb je een hogere contrast-ratio nodig dan voor beamers voor zakelijk/educatief gebruik omdat hier vooral presentatie of files (zoals Excel) getoond worden waarin niet veel verschillende kleurwaarden zitten. Worden er veel video's en afbeeldingen getoond dat is het beter om te kiezen voor een beamer met een hoger contrastratio.

Beamers hebben verschillende projectietechnieken namelijk DLP, LCD en LED. 

 • DLP betekent Digital Light Processing en maakt gebruik van bewegende spiegeltjes waarmee licht gereflecteerd wordt op het scherm. Het voordeel van DLP is de scherpte bij lage resolutie en de lange levensduur.
 • LCD betekent Liquid Crystal Display. Bij deze techniek worden 3 panelen in de kleuren rood, blauw en groen voor de lamp geplaatst. De pixels laten licht door en zo wordt er beeld op het scherm geprojecteerd. Het voordeel is een rustig beeld maar het nadeel is de mindere scherpte bij lage resolutie en de levensduur van het LCD paneel.
 • LED lampen gaan langer mee en gebruiken minder energie omdat er minder stroom in warmte omgezet wordt. Hierdoor is er ook minder koeling nodig wat ervoor zorgt dat de beamer stiller is. Een nadeel van deze beamers is de lage lichtopbrengst waardoor de kamer meer verduisterd moet worden.

Specialist

Ilona Steffens

Verkoop Binnendienst / Accountmanager audiovisuele apparatuur

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm