Nieuws

Grondstof prijsontwikkelingen

01-04-2021 - Auteur: Weststrate

Crisis

Door de coronacrisis ontstaat er ook een crisis situatie op de markt voor grondstoffen van verpakkingen. Een combinatie van diverse factoren zorgt ervoor dat de prijzen worden opgedreven. In dit nieuwsitem willen we u hier verder over informeren. 

Papier/karton vraag en aanbod

De vraag naar papier/karton is wereldwijd explosief gestegen. Dit wordt deels veroorzaakt door de stijging van de e-commerce in de afgelopen periode, het aantal pakketten dat wordt thuisbezorgd in een kartonnen verpakking is gigantisch. Door de toegenomen vraag naar take away maaltijden is bovendien de vraag naar papieren draagtassen, kartonnen disposables en maaltijdboxen enorm gestegen. De veranderende EU-regelgeving heeft als gevolg dat in de retail kunststof verpakkingen daar waar mogelijk steeds meer vervangen worden door versies van papier en karton. Al deze factoren drijven de vraag op, terwijl het aanbod steeds kleiner wordt.

Naast de toenemende vraag naar papier/karton zijn er ook uitdagingen aan de productiezijde. Vele verpakkingen worden geproduceerd van zowel oud als nieuw papier. Oud papier, de grondstof voor gerecycled papier, is in mindere mate beschikbaar. Er wordt door scholen, verenigingen en huishoudens minder of minder efficiënt oud papier ingezameld. De vraag naar oud papier vanuit Aziatische landen (m.u.v. China) is daarentegen aanzienlijk gestegen zodat een groot gedeelte van het beschikbare oud papier naar Azië gaat. Dit heeft ervoor gezorgd dat de oud papier inkoopprijzen het afgelopen jaar zelfs vervijfvoudigd zijn.

De productie van nieuw papier/karton is nog niet op het gewenste niveau. Door het importverbod van China voor oud papier, is Europa één van de belangrijkste leveranciers van nieuw papier aan China geworden. Om aan de toenemende wereldwijde vraag naar papier/karton te voldoen zijn er nieuwe papierfabrieken in Europa opgestart. Maar door Corona ontwikkelingen heeft de bouw hiervan aanzienlijke vertraging opgelopen. Deze oorzaken plus de aanhoudende groei van de vraag naar papier/kartonnen verpakkingen leiden tot een krapte op de papier/kartonmarkt.

Kunststoffen prijsontwikkeling

De afgelopen maanden zijn de prijzen van verschillende kunststoffen meer dan verdubbeld en hebben recordhoogtes bereikt. Er is sprake van een turbulente marktontwikkeling, olie en de bijbehorende grondstof voorraden spelen hierin een belangrijke rol. Voor de coronacrisis was er sprake van overschotten en werden de prijzen kunstmatig hoog gehouden. Door COVID-19 is de olieproductie stil gelegd en werd de internationale logistiek en transport compleet ontregeld. Nu de productie en transportwereld weer opgestart zijn, zijn de voorraden beperkt en zijn de olie- en de daaraan gekoppelde grondstofprijzen explosief gestegen.

Deze grondstoffen dienen als basis voor vele verpakkingen uit ons assortiment zoals folies, afvalzakken, disposables, draagtassen maar denk bijvoorbeeld ook aan hygiëne schermen. De productie van nieuwe voorraden kost tijd en kan de toenemende vraag naar polymeren niet bijhouden. Voor sommige materialen zijn er tekorten in de markt en we verwachten dat deze situatie nog een periode zal aanhouden. 

Hygiëne disposables

Voor de hygiëne disposables zijn er ook uitdagingen, voor de handschoenen lopen de vraag, prijs en beschikbaarheid ver uiteen. Voor de mondmaskers zien we de beschikbaarheid verbeteren. Echter zijn de grondstofprijzen voor deze producten, gezien de hoge vraag, nog steeds boven het niveau van 2019.

Transportkosten en wisselkoersen

Door een gebrek aan containers, zijn de transportkosten voor goederen van overzeese gebieden extreem gestegen. Ook deze kosten én de grote fluctuaties in de wisselkoersen hebben een grote impact op de prijzen van vele artikelen uit ons assortiment. 

Prijsstelling

We zijn continue bezig om de bovengenoemde prijsverhogingen te pareren. Echter zorgen de extremen waar we nu mee te maken hebben, dat we toch onze prijsstelling (tussentijds) aan moeten passen aan de huidige marktsituatie. 

Force majeure & toekomst

De grote vraag en een beperkt aanbod van kunststof en papier/karton zorgen voor buitenproportionele prijsstijgingen. Voor sommige materialen is er zelfs sprake van schaarste en kan beschikbaarheid problematisch worden. Hierdoor worden we ook geconfronteerd met force majeure, dit houdt in dat er leveranciers zijn die hun contracten willen openbreken en aangeven dat ze niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen.

Gelukkig hebben wij jarenlang geïnvesteerd in een breed netwerk van nationale- en internationale leveranciers. Samen met onze leveranciers zoeken we naar oplossingen en kunnen we door de goede verstandhouding eerder aanspraak maken op voorraden die ter beschikking komen.   

We realiseren ons dat dit ook voor u een vervelende situatie is. We zullen alles in het werk stellen om u als gewaardeerde klant de service te blijven verlenen die u van ons gewend bent. We zullen onze uiterste best doen om de beschikbare voorraden eerlijk te verdelen, waarbij u als trouwe klant uiteraard een streepje voor heeft. Laten we samen de uitdaging aangaan en hopen dat de markt en de prijzen zich zo spoedig mogelijk stabiliseren. 

Vragen

Uw accountmanager bij Weststrate kan u verdere uitleg geven over de gevolgen voor uw leveringen.

© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm