Nieuws

Participeren loont

25-11-2019 - Auteur: Marjolijn Noordijk

Een commercieel bedrijf en zorg/dagbesteding zijn twee heel verschillende dingen. Maar ze gaan wel samen, zo ervaart Frank Matthijs van Weststrate, veelzijdig specialist in verpakkingen en alles voor kantoor. “De uitdaging is om er een goede balans in te vinden.”

Experiment

Weststrate heeft al jarenlang twee mensen via Orionis in dienst. “Eén voor zeer eenvoudige administratieve taken en één voor schoonmaak. Ze zijn echt onderdeel van ons bedrijf.” Daarnaast begon men dit voorjaar met een nieuw experiment, waarbij een groepje cliënten van Stichting Philadelphia, die mensen met een beperking ondersteunt, vier dagen per week onder begeleiding bij Weststrate komt werken.

“We hebben een aparte ruimte ingericht waar ze aan de slag gaan met bijvoorbeeld doosjes in elkaar zetten, pakketjes verlijmen of correcties doorvoeren. Het gaat om simpele taken waar regelmaat in zit. Dat hebben ze nodig. Daarnaast proberen we ook afwisseling te bieden voor degenen die dat fijn vinden.”

Begeleider

Met ‘we’ bedoelt Frank aan de ene kant zichzelf en aan de andere kant de begeleider van Stichting Philadelphia. “Ik zorg voor de aanvoer van werk en coördineer samen met de begeleider wat de mensen die dag kunnen doen. De begeleider kan heel goed inschatten wie wat kan. Zo is de één beter in opvouwen en kan de ander beter lijmen.”

Werkdruk

In een commercieel bedrijf als Weststrate komt echter regelmatig tijdsdruk om de hoek kijken en daar kunnen de cliënten niet goed mee omgaan. “Onze klant is koning, dus soms moet een klus nu eenmaal snel af. Intern moet je het dus zo inrichten, dat deze medewerkers die druk niet voelen. Dat is wel eens een uitdaging. We proberen de opdrachten voor de individuele medewerkers klein te houden. En als ze daarmee klaar zijn, weer een nieuwe opdracht te geven. Dat werkt prima. En als we inschatten dat een klus toch niet op tijd klaar kan zijn, schakelen we een sociale werkplaats in om ons te helpen.”

Plezier en trots

Wat eerst als voorzichtig experiment begon, is nu een vaste toegevoegde waarde voor Weststrate én de cliënten van Stichting Philadelphia Zorg – tante Amalia. “Ze beleven er veel plezier aan en zijn heel trots dat ze hier werken. Ze voelen echt dat ze erbij horen. Dat is heel mooi om te zien. En voor ons werkt het ook goed. Natuurlijk moet je er tijd en energie in steken en je verwachtingen per persoon wat afstemmen. Maar als dat lukt, werk je met veel plezier, trots en succes samen.”

tekst: Kim de Booij, freelance tekstschrijver.
Kade B Communicatie

© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm