BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

Weststrate in het nieuws: Plastic is meestal duurzamer dan papier (PZC, 5 december 2019)

09-12-2019 - Auteur: Marjolijn Noordijk

Verpakkingen worden steeds duurzamer. Maar is elke recyclebare verpakking wel zo milieuvriendelijk? Op verjaardagen moet mededirecteur Rob Jeras van verpakkingsspecialist Weststrate in Middelburg vaak uitleggen dat een plastic tasje doorgaans beter is dan een papieren tasje, mits het bewust wordt gebruikt en afgevoerd. ,,Het kost namelijk veel meer energie om een papieren tas te maken. Bovendien bestaat 80 procent van de plastic tasjes uit gerecycled materiaal.” Hetzelfde verhaal gaat op voor organisch ogende linnen en katoenen tasjes. Niet duurzaam, zegt Jeras. ,,Er zijn grote hoeveelheden water en landbouwgrond nodig om zulke tasjes te maken.”

Waarmee Jeras aangeeft dat plastic nog zo gek niet is, tenminste zolang het uit één soort plastic bestaat. Want meerdere soorten plastic uit één verpakking scheiden, is ingewikkeld en kost ook veel energie. Om te zorgen dat er voldoende plastic kan worden hergebruikt, pleit Jeras voor een veel betere inzameling van de diverse kunststoffen. ,,Oud papier scheiden we netjes, bij plastic gebeurt dat in mijn optiek nog onvoldoende.”

Steeds meer kunststof verpakkingen bestaan uit één soort kunststof. Dat monomateriaal is zonder enorme kosten her te gebruiken. Supermarkten werken inmiddels vrijwel uitsluitend met monoplastic. ,,De grote spelers in de retail zoals supermarkten hanteren basisregels voor duurzame verpakkingen. Die heb je gewoon te volgen.” Een andere trend is dunner verpakkingsmateriaal. Volgens Jeras kan dankzij nieuwe technieken plastic de helft dunner worden gemaakt zonder dat de goede eigenschappen verloren gaan. Verder verschijnen steeds meer producten van hergebruikt plastic. ,,De kwaliteit daarvan is inmiddels zo hoog dat ze niet van nieuw plastic te onderscheiden zijn.”

bron: pzc.nl