BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

SUP - regelgeving per januari 2023

04-01-2023 - Auteur: Weststrate

Vanaf 1 januari 2023 gaat de nieuwe regelgeving omtrent de afvalbeheerbijdrage en SUP regelgeving in. Deze heeft mogelijk administratieve en financiële gevolgen voor u als klant en ook ons als leverancier. In onderstaande alinea's geven wij u kort een overzicht van de meest ingrijpende veranderingen. 

Wie is verantwoordelijk voor de afvalbeheerbijdrage en het doen van aangiften voor verpakkingen?

Met de nieuwe regelgeving is de importeur of producent van de verpakkingen verantwoordelijk voor het doen van de aangifte en het verzorgen van de afvalbeheerbijdrage. U wordt gezien als de producent of importeur als u voldoet aan de volgende criteria: 

  • U deze producten zelf in het buitenland inkoopt;
  • U als opdrachtgever producten laat vervaardigen met uw naam of logo op het product of de verpakking.

Wat wordt er gerekend tot verkooppuntverpakking?

Bij een verkooppuntverpakking kunt u denken aan tasjes, bakjes, bekers, desksels of folies. Het omvat alle verpakkingen die bestemd zijn om ter plaatse, op het moment van verkoop te worden gevuld of aan een product te worden toegevoegd. Hierbij verschuift de betaling van Afvalbeheerbijdrage van de organisatie waar de blanco of neutraal bedrukte verkooppuntverpakking wordt gevuld of toegevoegd naar de organisatie die de verpakking produceert of importeert. Een overzichtelijke lijst met artikelen die onder verkooppuntverpakking vindt u in deze lijst

Wat verandert er in de SUP regelgeving?

Over elk product dat onder de SUP regelgeving valt zal vanaf januari een SUP-opslag geheven worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt ook bij degene die verantwoordelijk is voor de afvalbeheerbijdrage. De SUP-opslag bedraagt € 2,30 per 1.000 st. U vindt de tarieven op de website van Afvalfonds Verpakkingen. Een uitgebreid rapport over het sup-regelement vindt u hier

Ondanks dat de regelgeving vanaf 1 januari in gaat is er nog veel onduidelijkheid vanwege de grote impact die deze verandering zal hebben en de complexiteit van het doorvoeren van deze regeling. We zullen deze pagina regelmatig bijwerken zodra meer informatie bekend is.