Keuzehulp

Wat is het verschil tussen een toner en een cartridge?

Een cartridge wordt gebruikt in inkjet printers en bestaat uit vloeibare inkt met pigmenten en kleuren. Een toner daarentegen is gevuld met een heel fijn poeder en wordt gebruikt in laserprinters. Het grote verschil tussen een toner en een cartridge is de vorm van de inkt: vloeibaar of in poedervorm.

Een toner werkt op een hele andere manier dan een cartridge. Een cartridge bevat vloeibare inkt, de inkt wordt door middel van een printkop op het papier gespoten. Door kleine elektrische schokjes af te geven komt de inkt precies op de goede plek terecht.

Een laserprinter projecteert het document dat geprint moet worden op een elektrisch geladen rol; de drum. Op de plekken die door de laser verlicht worden blijft het tonerpoeder plakken. Vervolgens wordt het papier over de drum gerold, en zo wordt het inktpoeder op het papier overgedragen.  

Hier wordt ook direct het verschil tussen een inkjet printer en een laserprinter duidelijk. De inkjet printer spuit inkt op het papier. De laserprinter brengt tonerpoeder aan op het papier en versmelt dat met het papier.

De twee systemen werken op een andere manier en dat zorgt ervoor dat de systemen elke hun eigen voor- en nadelen hebben: een toner gaat langer mee dan een cartridge omdat hij gebruikt maakt van  poeder in plaats van vloeibare inkt. De toner is echter duurder dan een cartridge. Daarnaast gaat een toner een stuk langer mee dan een cartridge, omdat het poeder niet kan uitdrogen, terwijl dat vloeibare inkt in de spuitkoppen van de inkt jet het wel het geval is bij cartridges.

Er is niet te zeggen of één van de twee systemen beter is dan het andere. Wel zit er veel verschil tussen de prijzen van toners of cartridges. Dat heeft te maken met de kosten per afdruk. Hoewel de aanschafprijs van een laserprinter vaak hoger liggen dan de aanschafprijs van een inkjet printer kan het soms voordeliger zijn om een inkjet printer aan te schaffen. De kosten per afdruk liggen voor toners namelijk vaak lager dan voor cartridges. Het kan voor mensen of bedrijven die slechts zeer beperkt printen goedkoper zijn om een inkjet printer met bijbehorende cartridges aan te schaffen omdat de aanschafprijs van de printer erg laag ligt. De laserprinter en toners zijn vaak duurder in aanschaf dan inkjet printers met cartridges, maar de toners gaan veel langer mee en zo worden de kosten per print weer lager.

De voor- en nadelen van inkjet en laserprinters:

Inkjet printer:

+ De printer an sich is erg goedkoop

+ De meeste inkjetprinters kunnen scannen, kopiëren en in kleur printen

-Dure inkt, een cartridge is erg duur om te vervangen

-De spuitmondjes kunnen dicht gaan zitten als ze niet vaak gebruikt worden

Laser printer:

+Een laserprinter kan erg snel afdrukken

+De afdrukken zijn erg scherp en watervast

+De toners gaan lang mee

-Hoge aanschafprijs

-Kost relatief veel energie, omdat de pagina’s verhit moeten worden voordat de toner kan hechten

het is belangrijk om de goede toner of cartridge te kiezen. Zoals wel uit dit stuk blijkt kun je een toner namelijk niet als cartridge gebruiken of andersom. Om de goede toner of cartridge te kiezen hebben we een mooi systeem gemaakt. Met behulp van deze tool kom jij bij de goede toner of cartridge uit! Klik Hier voor de tool.

Specialist

Ilona Steffens

Verkoop Binnendienst / Accountmanager audiovisuele apparatuur

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2021 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 302 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm