BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Hoe kies ik de juiste afvalzak?

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

Hoe kies ik de juiste afvalzak?

Alles wat met afval te maken heeft is niet het fijnste klusje om te doen. Toch kan je het jezelf een stuk makkelijker maken door goed te kijken naar de afvalzak die je kiest. De juiste afvalzak zorgt er namelijk voor dat het scheiden van afval en het verwerken van afval op de werkvloer een stuk makkelijker wordt. 

Een afvalzak die veel te vol zit, in de afvalbak is gezakt of scheurt is extreem frustrerend en onhygiënisch. Dit probleem kan heel eenvoudig voorkomen worden door de goede vuilniszak te kiezen.

Iedere afvalzak heeft eigen specifieke eigenschappen speciaal bedoeld voor het type gebruik, soort afval en de gewenste capaciteit. In deze keuzehulp helpen we je op weg om de juiste afvalzak te kiezen.

Meer informatie?

Heb je hulp of advies nodig bij het kiezen van de juiste afvalzak voor jouw afvalbak of ben je op zoek naar een complete oplossing voor de afvalverwerking binnen jouw bedrijf? We adviseren u graag. Neem contact op met onze specialist Wilma Willemstijn en zij vertelt je alles op het gebied van dit veelzijdige assortiment.

Kies het juiste formaat

Sommige merken hanteren handige codes bij afvalbakken en bijpassende afvalzakken. Helaas is dit niet altijd het geval, toch is het relatief eenvoudig om de maat van de afvalzak te bepalen.

Op basis van de literinhoud van de afvalbak

Allereerst ben je al een eind op weg wanneer je de literinhoud van de bak weet. In onze productcategorie hebben we namelijk een handige filtering op de inhoud van de afvalbak aangegeven in liters. Zo is snel en eenvoudig te filteren binnen het volledige assortiment en zie je direct welke zakken in jouw bak passen.
 

Op basis van de afmetingen van de afvalbak

De maat van de afvalzak is echter niet hetzelfde als de maat van de afvalbak. Een afvalzak moet gemiddeld 30% groter zijn dan je afvalbak. Dit heeft te maken met de extra ruimte die je nodig hebt om de afvalzak te kunnen sluiten. Je wilt tenslotte niet dat de afvalzak tot de bovenkant gevuld is wanneer je deze uit de bak verwijderd. Door de extra ruimte wordt dit op voorhand voorkomen.

Maar hoe bepaal je dan de juiste maat van de afvalzak?
De breedte van de zak wordt bepaald door de breedte en de diepte van de bak. Tel hier een aantal centimeters bij op zodat de zak goed om de rand van de bak past. Met iets meer marge voorkom je dat je de zak niet om de rand krijgt of de zak te strak om de rand zit en in het vervelendste geval zal scheuren.

De lengte van de zak wordt bepaald door de hoogte van de bak. Hierbij tel je een extra marge van ca. 10-20 cm op. Dit is de marge die hierboven genoemd wordt om de zak nog voldoende te kunnen sluiten.

Heb je een ronde afvalbak dan is de rekensom als volgt:
Breedte = diameter van de bak x 3,14 en dat delen door 2
Lengte = hoogte van de bak +10-20cm

Voorbeeld:
Bakformaat: Diameter: 38cm, hoogte: 70cm
Breedte van de zak: (38cm x 3,14) : 2 = 59,66cm (afronden naar 60cm)
Lengte van de zak: 70cm + 10cm= ca. 80cm

Het passende zak formaat is dus: 60cm x 80cm

Type afvalbak

Aan de hand van het type afvalbak is ook vrij eenvoudig te herleiden welke afvalzak hier het meeste voor gebruikt wordt.

Per ruimte kan je ongeveer uitgaan van deze formaten:
Tot 10 liter: badkamer of toilet
10 tot 30 liter: kantoor
30 tot 50 liter: keuken

  • Pedaalemmers en kleine kantoorafvalbakken: Voor pedaalemmers worden over het algemeen transparante of zwarte afvalzakken in het formaat 45x50cm (HDPE) en 28/8x56cm voor kleine bakjes gebruikt. De zakken hebben vaak een inhoud van 20, 30 tot 60 liter.
     
  • Afvalbakken in kantine en voor huishoudelijk gebruik: Voor deze afvalbakken wordt over het algemeen gebruik gemaakt van de KOMO afvalzakken in het formaat 60x80cm (LDPE)

    20 tot 30 liter: 1 persoon
    30 tot 40 liter: 2-3 personen
    40 tot 50 liter: 4 of meer personen

    Let er hierbij op: hoe groter de bak hoe minder snel vol dus hoe eerder je last krijgt van bederving en eventuele luchtjes.
     
  • In containerafvalbakken wordt meestal gebruik gemaakt van de grotere LPDE zakken in het formaat 70x110cm. Containerzakken hebben een inhoud van 210-240 liter
     
  • Voor rolcontainers worden zakken van 65/25x140 (of 125cm) gebruikt

Kies het juiste materiaal bij het type afval

Afvalzakken worden over het algemeen in twee soorten materialen uitgevoerd: HDPE en LDPE.

Voor het beschermen en schoonhouden van de afvalbak is een HDPE zak vaak voldoende. Dit is een ca. 50% dunner materiaal ten opzichte van LDPE maar is sterk genoeg om het afval te kunnen dragen. HDPE wordt geproduceerd onder lage druk. Hierdoor blijven kunststofmoleculen naast elkaar liggen, het kunststof behoud hierdoor de hardheid. HDPE is dun, zacht en stug maar hebben een hoge prikweerstand. Het is wel zo dat als er eenmaal een scheur in het HDPE zit deze scheur gemakkelijk verder doorscheurt. Echter is het door de hogere doorsteekweerstand dus juist weer moeilijker hier een gaatje in te maken. HDPE zakken zijn prima geschikt voor licht afval, bijvoorbeeld voor afval op kantoor, toilet en openbare ruimtes.

Verzamel je veel afval? Dan is het slimmer om te kiezen voor de dikkere LDPE variant. Dit is tevens de beste keuze wanneer je te maken hebt met groter afval en bijvoorbeeld bij het scheiden van plastic verpakkingen. LDPE zakken zijn dik, rekbaar, zacht en stevig. LDPE wordt gemaakt onder hoge druk. Door deze hoge druk raken de moleculen vertakt en ontstaat er een zachte kunststof. In LDPE zakken kan je makkelijker een gaatje of scheur maken maar het voordeel is dat dit materiaal niet snel verder doorscheurt door de vertakkingen die in het kunststof zijn ontstaan. De LDPE zakken zijn ook het meest geschikt voor het zwaardere afval zoals keukenafval, hout, metaal en gft-afval en worden bijvoorbeeld in afvalcontainers, buitenprullenbakken, keukens en afvalzakhouders gebruikt.

Naast HDPE en LDPE hebben we ook nog enkele zakken in MDPE in het assortiment. Bij MDPE worden de voordelen van HDPE en LDPE gecombineerd. Het materiaal is in dikte gereduceerd met behoud van de eigenschappen van zowel HDPE als LDPE. 

Naast het materiaal is er vaak ook nog een keuze in de dikte van het materiaal. Hoe meer micrometer (μ) hoe sterker de zak. Hierbij geldt wel dat ook het materiaal hier invloed op heeft. HDPE kan door de sterke eigenschappen van een dunnere folie worden gemaakt dan LDPE zakken. Om van LDPE een stevige zak te maken is een dikkere folie nodig.

Minder dan 15 μ:
Geschikt voor afval dat relatief licht is zoals papieren handdoekjes.
Tussen 15-50 μ:
Geschikt voor afval op kantoor, productie en GFT-afval.
Meer dan 50 μ:
Geschikt voor zwaar afval, zoals in de keuken (horeca), bouw en scherp afval.

Naast de reguliere afvalzakken hebben we ook enkele papieren en bioplastic afvalzakken in het assortiment. Uiteraard te gebruiken voor het GFT afval, maar ook voor restafval een goede oplossing. De afbreekbare vuilniszakken worden gemaakt van hernieuwbare grondstoffen zoals zetmeel en cellulose.

Afvalzakken in verschillende kleuren

Ook qua kleur zijn er verschillende keuzes als het gaat om afvalzakken. Bij het scheiden van afval zijn gekleurde zakken ideaal. Daarnaast worden deze zakken ook vaak ingezet als waszakken bij zorginstellingen.

Afvalzakken zijn verkrijgbaar in de kleuren wit, transparant, blauw, grijs en zwart en in enkele formaten ook in geel, rood, roze en groen.

Papier en karton wordt vaak in een blauwe afvalzak bewaard, metaal in de gele, kunststof in de rode, restafval/gft in de zwarte, glas in de groene en voor groenafval wordt ook vaak gekozen voor de logische kleur groen,. Pedaalemmers en prullenbakken in kantoren hebben vaak (semi)transparante afvalzakken.

Wil je niet laten zien wat er in de afvalzak zit? Dan kan je vanzelfsprekend het beste kiezen voor een gekleurde, niet doorschijnende zak. Wil je juist controleren wat er in de zak zit? Dan is een transparante zak natuurlijk de beste keuze.

Meer lezen over afvalscheiding? We schreven er eerder over in deze keuzehulp: Hoe kan ik mijn afval scheiden? Klik op de button hieronder voor de volledige keuzehulp:

Afvalbakken

Naast een compleet assortiment afvalzakken hebben we ook diverse afvalbakken in het assortiment, zowel voor binnen als voor buiten en voor kantoor, industrie en instellingen. We vertellen je graag meer over afvalbakken en de verschillende eigenschappen waaruit gekozen kan worden.

Terug naar het overzicht