Keuzehulp

Welke wikkelfolie heb ik nodig?

Wikkelfolie, stretchfolie, handwikkelfolie en rekfolie. Er zijn verschillende namen voor hetzelfde product. Belangrijker is dat je weet welke wikkelfolie je nodig hebt. In deze keuzehulp geven we uitleg wat wikkelfolie is, welke soorten folie er zijn en hoe je het kunt gebruiken. 

Wikkelfolie is een licht rekbare vorm van plastic/folie die gemakkelijk om een pallet gewikkeld kan worden. De folie beschermt producten tegen invloeden van buitenaf zoals stof, viezigheid en water en zorgt er daarnaast voor dat de pallet een stevig geheel vormt.

Wikkelfolie kan zowel handmatig als machinaal verwerkt worden. Wanneer je af en toe iets moet omwikkelen dan kan je waarschijnlijk prima uit de voeten met een handwikkelfolie en handwikkelapparaat. Verpak je meer dan 15 pallets per dag dan is een palletwikkelaar al het overwegen waard.

Wanneer je folie aanbrengt is het zinvol om rekening te houden met de mate waarin je dit aanbrengt. Bij teveel folie gebruik je onnodig veel materiaal en zorgt dit ook voor hogere kosten, gebruik je te weinig, dan kan de wikkelfolie scheuren en de zending instabiel worden. Door de folie op de juiste manier aan te brengen blijft de lading op de pallet stevig vastzitten.

Stretchfolie 17 mu kopen bij Weststrate
Stretchfolie 20 mu kopen bij Weststrate
Stretchfolie 23 mu kopen bij Weststrate

Bij wikkelfolie kan onderscheid gemaakt worden tussen de volgende types, met verschillende materialen en eigenschappen.

Bij zendingen die bestaan uit gelijke verpakkingen of licht uitstekende dozen.

Standaard wikkelfolie
Deze folie is elastisch in één richting (de lengte) en wordt gebruikt voor de meeste palletomwikkelingen. De folie is geluidsarm, glanzend en transparant.

Voorgerekte wikkelfolie
Deze folie is 30% zuiniger en sneller in gebruik. Doordat de folie al optimaal is opgerekt is er minder kracht nodig om de folie aan te brengen en de goederen worden niet vervormd door druk. Deze folie is daarnaast extra elastisch waardoor het foliebereik enorm kan worden vergroot. We berekenen graag de juiste holding force zodat de juiste stabiliteit van het pallet wordt bereikt. Door de inzet van deze folie in combinatie met de juiste palletwikkelaar bereiken we samen de beste ladingstabiliteit tegen de laagste kosten en wordt het milieu minder belast.

Bij zendingen die bestaan uit varierende verpakkingen die op verschillende punten uitsteken.

Geblazen wikkelfolie
Deze folie is elastisch in beide richtingen en wordt gebruikt voor zendingen die een sterk varierende uitstekende lading hebben. De folie is zeer sterk en zal niet zomaar scheuren door de variatie in te omwikkelen producten.

Om wikkelfolie met de hand rondom de zending te doen is het handig om gebruik te maken van een handwikkelapparaat. Dit apparaat kan gebruikt worden met verschillende diktes folie. Er bestaan ook mini rollen en dispensers om de kleinere zendingen snel een eenvoudig te wikkelen.

Plaats de folie in de afroller met de kleefzijde op de lading. Door de boven en onderkant te voorzien van tenminste 3 lagen folie zit de lading stevig bij elkaar. Zorg er hierbij voor dat de folie elkaar 20 cm overlappen om te voorkomen dat er openingen ontstaan waar stof, viezigheid en vocht tussen kan komen. 

Er zijn altijd uitzonderingen op de regel, zo ook bij wikkelfolie. Of met name bij de producten die ermee gebundeld moeten worden:

  • Voor het omwikkelen van elektronische producten bestaat er antistatische folie (ook verkrijgbaar in luchtkussenfolie). Deze folie is roze van kleur. 
     
  • Artikelen die gevoelig zijn voor vocht door condens kunnen omwikkelt worden met een flexnet. Dit net van folie heeft grote openingen waardoor producten kunnen ademen.
     
  • Wikkelfolie is ook verkrijgbaar in verschillende kleuren zodat producten eenvoudig herkend kunnen worden. Deze folie wordt vaak gebruikt om onderscheid te maken tussen producten in bijvoorbeeld een magazijn.
     
  • Voor diefstalgevoelige producten wordt vaak gebruik gemaakt van zwarte folie die niet doorzichtig is. Hierdoor zijn producten niet zichtbaar en minder aantrekkelijk voor dieven omdat de inhoud niet bekend is.

Als er dagelijks in uw bedrijf meerdere pallets worden verzonden, is een palletwikkelaar dé oplossing. Met de inzet van een palletwikkelaar kunnen uw medewerkers zorgen voor een pallet wat er strak en professioneel uitziet en onbeschadigd bij uw klant aankomt. Het pallet wordt stabiel verzonden en bovendien bespaart u folie want met de juiste machine en de inzet van de juiste folie gebruikt u minder folie dan bij het handwikkelen. De zogeheten holdingforce/spankracht van de folie rekenen we graag voor u uit zodat we samen zorgen voor de beste ladingstabiliteit tegen de laagste kosten!

Heb je vragen over het inrichten over wikkelfolie, of wil je graag een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Maikel via onderstaande contactmogelijkheden. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie. 

Specialist

Maikel Simonse

Accountmanager verpakkingen

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2023 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 307 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm