BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

Hoe goed zijn uw verpakkingen te recyclen? Doe nu de KIDV Recyclecheck

24-08-2023 - Auteur: Maikel Simonse

Als specialist op het gebied van verpakkingen helpen we u graag bij het maken van duurzamere keuzes. Daarom wijzen wij u graag op de mogelijkheid om te checken hoe goed uw verpakking te recyclen is aan de hand van de KIDV Recyclecheck. De KIDV Recyclecheck vormt een essentieel instrument voor verpakkingsontwerpers, marketeers en inkopers tijdens de lancering van nieuwe producten of verpakkingen. Dit hulpmiddel ondersteunt bij het beoordelen van de duurzaamheidsaspecten en de recyclebaarheid van het product. Specifiek afgestemd op diverse verpakkingstypes, biedt de Recyclecheck gerichte beoordelingscriteria om te bepalen hoe milieuvriendelijk een product is en in hoeverre het geschikt is voor recycling. Het KIDV heeft  Recyclechecks voor vormvaste kunststof verpakkingenpapier- en kartonverpakkingen, glazen verpakkingen metalen verpakkingen, en flexibele kunststof verpakkingen. 

 

Wijzigingen voor de flexibele kunststof verpakkingen 2023

Hier volgen de belangrijkste aanpassingen in de Recyclecheck voor flexibele kunststof verpakkingen, in vergelijking met de vorige versie. 

1. De eis dat verpakkingen minimaal van A4-formaat moesten zijn om als 'goed recyclebaar' te worden beschouwd, is komen te vervallen. Sorteerprocessen zijn gemoderniseerd, waardoor in de meeste gevallen ook kleinere formaten nu goed kunnen worden gesorteerd en gerecycled.

2. In de vorige versie van de Recyclecheck werden flexibele verpakkingen kleiner dan 50x50 mm geclassificeerd als 'niet recyclebaar'. Dit is aangepast in de 2023-versie. Verpakkingen groter dan 30x30 mm kunnen nu vaak goed worden gesorteerd en gerecycled.

3. Barrièrelagen (zoals EVOH, SiOx en AlOx) hebben een beperkte invloed op de recycling van verpakkingen wanneer ze in lage concentraties worden gebruikt. Ze kunnen worden beoordeeld als 'redelijk recyclebaar'. Hetzelfde geldt voor metallisatie, zolang deze laag aan de buitenkant niet zichtbaar is.

4. Kleine vormvaste onderdelen gemaakt van hetzelfde materiaal als het hoofdcomponent worden niet langer als verstorend beschouwd voor het recyclingproces.

5. Verpakkingen van PP kunnen maximaal als 'redelijk recyclebaar' worden beoordeeld vanwege hun beperkte recyclingpercentage.

6. Overige flexibele kunststof verpakkingen die voornamelijk niet bestaan uit PE en/of PP kunnen hoogstens als 'beperkt recyclebaar' worden beoordeeld omdat ze niet worden gesorteerd in een aparte mono-stroom. Hierdoor belanden ze vaak in de gemengde stroom, samen met vormvaste kunststof verpakkingen, moeilijk te sorteren multi-materialen en zwarte verpakkingen.

7. Een folie, wikkel of vel met aan beide zijden verschillende materialen kan hoogstens als 'redelijk recyclebaar' worden beoordeeld.

 

Onze verpakkingsspecialist
Neem contact op met Maikel Simonse onze accountmanager verpakkingen.