BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

SUP – regelgeving januari 2024

12-02-2024 - Auteur: Weststrate

Ondanks aangenomen moties in oktober 2023 blijven de regels rond wegwerpplastic voor ondernemers onveranderd, zo meldt staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat. Echter, de handhaving wordt tijdelijk aangepast.

Vanaf 1 juli 2023 zijn ondernemers verplicht herbruikbare alternatieven aan te bieden bij afhalen en bezorgen, en consumenten betalen een meerprijs voor wegwerpbekers en -bakjes met plastic. Vanaf 1 januari 2024 mogen ondernemers geen wegwerpbekers en -bakjes met plastic meer aanbieden bij consumptie ter plaatse, met uitzondering van hoogwaardig recyclebare alternatieven. Het assortiment van Weststrate bevat een ruimte selectie aan SUP-proof alternatieven.

Tijdelijk geen handhaving

De Tweede Kamer nam in oktober drie moties aan, waarvan één pleitte voor afschaffing van de meerprijs voor wegwerpbekers. Een definitief besluit hierover wordt overgelaten aan de opvolger van de staatssecretaris. Tot 2024 past de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) tijdelijk geen handhaving toe op de verplichte meerprijs en op papieren en kartonnen bekers met maximaal vijf procent plastic bij consumptie ter plaatse. In 2024 volgt een evaluatie van de regelgeving.

Deze maatregelen komen voort uit Europese regelgeving om het gebruik van wegwerpplastic te verminderen. Nederland streeft ernaar in 2026 40 procent minder wegwerpplastic te gebruiken dan in 2022. De Europese verplichting blijft intact en de staatssecretaris benadrukt het belang van hergebruik om dit doel te bereiken. Voor meer informatie raadpleeg het persbericht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat of neem contact op met een van onze specialisten voor meer informatie voor uw situatie.

Wilma Willemstijn
Neem contact op met Wilma Willemstijn onze accountmanager facilitair.