BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

SUP - regelgeving per juli 2023

02-05-2023 - Auteur: Weststrate

Vanaf 1 juli 2023 treedt de uitbreiding van de SUP-wetgeving (Single Use Plastic wetgeving) in werking. Hiermee scherpt de Nederlandse regering de strijd tegen zwerfafval aan door het gebruik van plastic wegwerpproducten nog meer te beperken.

Wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen

Het is vanaf 1 juli 2023 verboden om gratis plastic of plastic bevattende wegwerpbekers en -maaltijdverpakkingen te verstrekken voor consumptie onderweg, afhalen en bezorgen. Deze verpakkingen mogen nog wel worden verstrekt als de consument hier extra voor betaalt. Ondernemers bepalen zelf hoeveel geld zij hier voor willen vragen. De overheid geeft als richtlijnen mee: € 0,25 voor een beker, € 0,50 voor een maaltijd en € 0,05 voor voorverpakte kleine porties groente, fruit, noten en portieverpakkingen voor bijvoorbeeld beleg en saus.
Dit is dus een ontmoedigingsbeleid en nog geen absoluut verbod.
Als ondernemer bent u ook verplicht om de consument een herbruikbaar alternatief aan te bieden of het 'bring your own'-principe te stimuleren, waarbij klanten hun eigen mok, bord of bakje meenemen.

Bekijk de folder Herbruikbare bekers of shop direct herbruikbare alternatieven en ga tijdig in gesprek met onze accountmanagers Erwin en Wilma voor passende oplossingen voor uw onderneming!

Voorverpakte dranken en voedingsmiddelen

Voor voorverpakte maaltijden of koude dranken die verkocht worden bij 'to-go' voedseluitgiftelocaties zoals supermarkten, geldt dat de consument extra moet betalen. Hierbij is namelijk helaas de kans aanwezig dat deze verpakkingen in het milieu terecht gaan komen na consumptie. Voor voorverpakte dranken en voedingsmiddelen bedoeld voor consumptie onderweg, afhalen en bezorgen hoeft geen herbruikbaar alternatief aangeboden te worden.

Uitbreiding per januari 2024

Vanaf januari 2024 breidt de SUP-wetgeving verder uit naar consumptie ter plaatse, bijvoorbeeld in horecagelegenheden, op evenementen en op kantoren. Het is dan verboden om plastic of plastic bevattende wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen te verstrekken, tenzij er gezorgd wordt voor een goede inzameling van deze producten voor hoogwaardige recycling. Op dit moment is deze vorm van recycling alleen mogelijk bij PET-producten, dus verpakkingen van andere materialen mogen vanaf januari 2024 niet meer worden aangeboden bij consumptie ter plaatse, ook niet tegen bijbetaling.

Bekijk alle (vers)verpakkingen en disposables van Weststrate en vraag onze accountmanagers Erwin,Wilma, Maikel, Tim en Brecht voor passende (PET) alternatieven!

Meer informatie en regelhulp

Op de website minderwegwerpplastic.nl van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat kunt u alle essentiële informatie vinden over de aankomende regelgeving om het gebruik van eenmalige bekers en bakjes te verminderen. Met behulp van de regelhulp kunt u uw huidige situatie in kaart brengen en krijgt u relevante informatie om u te helpen bij het naleven van de regelgeving.

Keuzehulp pagina SUP regelgeving

Lees meer over de afvalbeheerbijdrage, SUP regelgeving en Uitgebreide Producentenverantwoordelijkheid (UPV) op onze keuzehulp pagina SUP regelgeving.

Neem contact op met Wilma voor vragen
Neem contact op met Wilma Willemstijn onze accountmanager facilitair.