BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

Uitzondering SUP-wetgeving voor patiëntenzorg

06-07-2023 - Auteur: Wilma Willemstijn

In verband met strikte veiligheids- en hygiënevoorschriften is er een uitzondering voor zorginstellingen en gesloten inrichtingen met betrekking tot het gebruik van wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten. Deze worden uitgesloten van de SUP-wetgeving daar waar het  patiëntenzorg betreft, zoals een zorgafdeling, polikliniek of gemeenschappelijke woonruimtes (alle instellingen met een SBI-code 86 of 87).

Bij zorginstellingen staat de veiligheid en hygiëne van patiënten voorop, en daarom zijn er specifieke richtlijnen die bepalen welke wegwerpplastic items nog steeds gebruikt mogen worden. Deze maatregelen zijn bedoeld om te waarborgen dat de zorgomgeving schoon en vrij van besmettingsrisico’s blijft. Een eenvoudige manier om te bepalen welke maatregelen in uw geval van toepassing zijn, is door de Regelhulp wegwerpplastic van de Rijksoverheid te raadplegen.

Het is belangrijk op te merken dat deze uitzondering dus niet geldt voor publieke ruimtes van zorginstellingen. Publieke ruimtes zijn ruimtes die openbaar zijn voor iedereen. Denk hierbij aan een bezoekersrestaurant, een koffiecorner of een drankenautomaat in een openbare omgeving. Vanaf 1 juli 2023 geldt voor deze ruimtes, net als bij horecagelegenheden, dat klanten moeten kiezen tussen het gebruik van een plastic houdende wegwerpbeker of -maaltijdverpakking tegen een meerprijs, of het gebruik van een herbruikbaar alternatief. In het geval van snackverpakking/maaltijdverpakkingen is het aanbevolen over te stappen op een SUP-proof assortiment, gemaakt van bijvoorbeeld papier, suikerriet of bamboe. Voor wegwerpbekers is er geen plasticvrij alternatief dat lekvrij is, hier is het alternatief een herbruikbare beker.

Houd er rekening mee dat deze uitzondering specifiek is voor zorginstellingen en dat andere sectoren worden aangemoedigd om duurzamere alternatieven te gebruiken in alle situaties waarin dat mogelijk is.

Heeft u na het lezen van dit nieuwsitem nog vragen, neem dan vrijblijvend contact op met onze specialist Wilma. Zij vertelt u graag meer over ons herbruikbare assortiment en/of ons SUP-proof assortiment.

Neem contact op met Wilma Willemstijn onze accountmanager facilitair.