Nieuws

Weststrate ontwikkeld volledig recyclebaar monomateriaal folie

19-09-2019 - Auteur: Jasja de Bree

Het verminderen van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal is op dit moment een hot-item in de verpakkingsindustrie. Deels door druk vanuit de maatschappij, deels opgelegd door vernieuwde wet- en regelgeving: bedrijven zijn druk bezig met het verbeteren en verduurzamen van hun verpakking. 

Weststrate heeft een oplossing gevonden om vele verpakkingen te verduurzamen door een folie te ontwikkelen die slechts uit 1 materiaal bestaat!

Traditioneel materiaal

In de traditionele situatie wordt een folie opgebouwd uit verschillende lagen. Deze verschillende lagen zorgen ervoor dat de verpakking voldoet aan alle gestelde eisen. Zo wordt er vaak gebruik gemaakt van diverse materialen/grondstoffen zoals Polyamide (PA), Polyethyleentereftalaat (PET), Polypropyleen (PP) en Polyetheen (PE) om een folie te vervaardigen.

Polyamide (nylon of PA) combineert hoge slagvastheid met vochtopnemend vermogen. Polyethyleentereftalaat (PET) wordt in laminaten ingezet vanwege de sterkte, de hoge doorsteekweerstand en de bedrukbaarheid. Polypropyleen (PP) is een lichtgewicht en stijve kunststof en wordt gebruikt in gebruiksvoorwerpen of producten die een hoge slagvastheid of draagkracht vereisen. Polyetheen (wordt ook met de oudere term polyethyleen aangeduid PE) is een flexibele kunststof met hoge rekbaarheid.

Folie zoals bijvoorbeeld topseal folie wordt ingezet om een verpakking af te sluiten en wordt vooral gebruikt bij verpakkingen voor verse voedingsproducten. Op de verpakking wordt een topfilm gebruikt waardoor de verpakking hermetisch is afgesloten en beschermt het de inhoud tegen omgevingsfactoren.

Als deze folie uit meerdere materialen wordt gebruikt op een verpakking, (bakje/schaaltje,tray) en de verpakking nog wordt voorzien van een etiket is het na gebruik onmogelijk om alle losse elementen bij de afvalverwerking te scheiden.

Nieuw ontwikkeld Weststrate monomateriaal folie

Het nieuw ontwikkelde Weststrate monomateriaal folie bestaat slechts uit 1 materiaal: polypropyleen. Toch zijn we erin geslaagd om in dit ene materiaal alle verpakkingseisen te combineren. Door dit materiaal bijvoorbeeld in te zetten op een mosselbak die ook vervaardigd is uit polypropyleen kan de volledige verpakking, bakje, folie én het etiket in één keer bij de afvalverwerker worden aangeboden. De complete verpakking is volledig recyclebaar zonder dat bijvoorbeeld de barrières tegen migratie of de doorprikweerstand er onder te lijden hebben.

Waarom hechten wij veel belang aan de inzet van monomateriaal?

Monomaterialen zijn veel eenvoudiger te recyclen in vergelijking met composietlaminaten. En daarom uitdagend vanuit een milieuperspectief. We vinden dat we als onderdeel in de keten moeten kijken waar we de CO2 voetafdruk zo laag mogelijk kunnen houden. Weststrate als dé verpakkingsspecialist slaagt er met dit recent ontwikkelde materiaal een volledig recyclebare verpakking te leveren die voldoet aan alle wensen/specificaties.

Meer lezen over duurzaam verpakken?

Kijk eens op onze pagina speciale diensten en maatwerk https://weststrate.nl/diensten-en-maatwerk/duurzaam-verpakken-folies-en-plastics hierin beschrijven we wat de 5R's inhouden.

 

Team van specialisten

Benieuwd of ook uw product verpakt kan worden verpakt in een minder milieubelastend materiaal? En of we er samen voor kunnen zorgen om de CO2 footprint te verlagen? Onze specialisten helpen u graag, maak nu een afspraak en kom eens kijken in ons verpakkingsatelier.

Onze product specialist

Jasja de Bree

Salesmanager

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2020 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.4 / 10 - 297 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm