Zeeuwse Knop Jubileumdoos

Het Zeeuwse knopbakblik

Tien jaar geleden maakte Tinka Leene haar eerste Zeeuwse knopbakblik. Het werd een ongekend succes. Inmiddels zijn er wereldwijd 70.000 exemplaren van verkocht. De Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg er eentje tijdens de uitreiking van één van de vorige edities van de Four Freedoms Awards in Middelburg en schreef een warme dankbrief. En de teller loopt door. ,,Er komen nog dagelijks bestellingen binnen”, zegt de ontwerpster.

Het bakblik is één. Tinka Leene heeft haar Zeeuwse knopvorm bewust niet gepatenteerd, zodat iedereen er gebruik van kan maken. Dat is ook gebeurd. Voor chocola, drop, kaas. Ook voor fietsbellen, sieraden, theedoeken, tapijten, cadeaupapier en nog veel meer. Daarnaast publiceerde ze in 2012 het Zeeuwse Knopbakboek, met recepten uit Zeeland en ‘de rest van de wereld’. Vorig jaar werd de mijlpaal bereikt van 25.000 verkochte exemplaren, waarmee het vrijwel zeker de bestverkochte Zeeuwse uitgave ooit werd. Weststrate is al vanaf het begin nauw betrokken bij de projecten van Tinka. Voor de beide bakvormen en de cadeauset met het Zeeuwse Knopbakboek en het bakblik verzorgde Weststrate de verpakking. 

 

Het collector's item

Tinka Leene: ,,Toen ik in 2009 het knopbakblik voor mijn strandhokje in Zoutelande bedacht, beloofde ik mezelf dat als het tien jaar later een ‘levend’ succes zou zijn, ik iets bijzonders wilde doen. Uit dat idee is de nieuwe koperen vorm voortgekomen.” Ze schuift een van een leren handvat voorzien kartonnen doos naar voren: ,,Speciaal gemaakt in China. Kijk, aan de zijkant is de naam ‘Zeeuwse knop’ ingelegd.” Als ze de deksel opent, ligt een in zwart fluweel gevangen bakvorm te stralen. Uitgevoerd in roodkoper: ,,Dat is heel speciaal. Vroeger werden bakvormen van koper gemaakt. Tegenwoordig niet meer. Ik heb moeten zoeken naar een bedrijf dat die voor me kon en wilde maken. Uiteindelijk kwam ik in Portugal in de omgeving van Porto terecht. Het is een in lagen opgebouwd, zwaar blik geworden. Met een chromen binnenkant, zodat je er echt mee kunt bakken. En natuurlijk voorzien van het beroemde haakje: als je wilt kun je de vorm aan de muur hangen. Ik laat er in totaal honderd maken. Elk exemplaar krijgt een jaartal en een nummer in de rand: 2020 en dan het betreffende nummer in de serie van honderd.”

Bewaren

In de deksel van de doos voor het nieuwe koperen blik is een boekje gemonteerd. De titel, naar een tekst van Annie M.G. Schmidt: ‘Ik zou je het liefste in een doosje willen doen en je bewaren, heel goed bewaren’. Sla je dat boek open, dan krijg je een beeldscherm voor ogen. Tinka kan de film laten zien die erop zal worden getoond. ,,Ik heb op 31 juli vorig jaar een fotocamera op statief gezet voor mijn strandkotje, dit is de plaats waar alle ideëen voor zowel het bakblik, boek en de uitvoering zijn samen gekomen. Van zonsopgang 6 uur tot zonsondergang 22 uur maakte ik 19.200 opnames. Die is tot een film gemonteerd.” Je ziet de wolken, de zee, voorbij varende schepen, het strand dat vol stroomt met badgasten en hun windschermen, parasols, koelboxen, strandstoelen. Aan het eind van de middag gaan de mensen in omgekeerde richting. De beelden passeren in versneld tempo, de hele dag is gevangen in een film van niet meer dan tien minuten. Er is geen commentaarstem opgenomen. Het geluid van de golven en pianomuziek van Einaudi spreken voor zich.

 

Ontzorgen door Weststrate

Door een goede inventarisatie van de wensen van Tinka Leene zijn we gekomen tot een ontwerp van de koffer waarbij de juiste uitstraling is bereikt. Aan de buitenzijde is gekozen voor rustige kleuren verwijzend naar het roodkoper in het bakblik in combinatie met zwart. De lederen handgreep en de inlay van fluweel geven de koffer een chique uitstraling. De handgeschreven tekst op het boekje en de film maken het product uniek en elk bakblik zelf krijgt een uniek nummer.

Droom

Aan de presentatie is nog een droom gekoppeld. Tinka: ,,Ik hoop hier in oktober van dit jaar honderd dozen uit te delen. De intekenaren komen die persoonlijk ophalen. Ik fotografeer hen steeds met hun bakblik. Die foto’s wil ik graag tentoonstellen in het MoMa, het Museum of Modern Art in New York. Een belachelijk idee, natuurlijk. Maar wie had gedacht dat Angela Merkel in het bakblik zou bakken? Het gaat maar door. Dus ik ga kijken of het MoMa mijn honderd portretten wil exposeren.” 

Foto's © Fos Fotografie

Onze accountmanager Lisa begeleidt graag soortgelijke projecten van begin tot eindproduct. Heeft u ook een uniek product maar nog geen verpakking? Neem dan vooral contact met haar op.

Interesse in een offerte op maat?

Lisa van Duijnhoven

Accountmanager Innovaties

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2020 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 296 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm