Keuzehulp

De juiste kartonnen doos kiezen

Om de juiste kartonnen doos te kiezen dien je een aantal stappen doorlopen, met als doel de perfecte kartonnen doos te vinden die jouw producten optimaal beschermen tijdens opslag en transport.

In deze keuzehulp gaan we dieper in op karton, de verschillende soorten kwaliteiten golfkarton en welk type voor welke toepassing gebruikt kan worden. 

Karton is een papiersoort die wordt opgebouwd uit meerdere lagen. Hierdoor is karton steviger en zwaarder dan papier. Het gewicht is erg belangrijk. Als papier zwaarder is dan 179 gram per vierkante meter mag je het pas officieel karton noemen.

Karton is een veel gebruikt verpakkingsmateriaal omdat karton relatief makkelijk te bewerken is. Een coating kan aangebracht worden om ervoor te zorgen dat het karton waterdicht wordt. Door een opdruk is karton te personaliseren met een leuke of informatieve tekst.


 

Heb je het over karton dan heb je verschillende soorten. Aan de hand van de hoeveelheid gerecycled papier wordt er een onderscheid gemaakt  tussen Kraftliner en Testliner. We zetten de verschillen tussen Kraftliner en Testliners hieronder op een rij. 

Verschil Kraftliner en Testliner

Kraftliner

 • Kraftliner is beschikbaar van 100 tot 400 g/m2
 • Goede buigstijfheid en goede barstweerstand
  (lange, ruwe en elastische vezels)
 • Hoofdzakelijk als dekpapier en witte kraft is goed bedrukbaar
 • Hogere prijs dan papiersoorten op oud papierbasis

Toepassing

 • Verpakken van zware goederen
 • Omgeving met hoge luchtvochtigheid en/of bij koel en diepvriesproducten

Testliner

 • Testliner is beschikbaar van 100 tot 220 g/m2
 • Geringere stevigheid 
  (kortere vezels, 100% gerecyclede vezels)
 • Dekpapier, tussenpapier bij dubbelgolfspapier
 • Testliner is goedkoper dan kraftliner

Toepassing

 • Eenvoudiger gebruik, goederen met geringe waarden

De kwaliteit van golfkarton wordt aangegeven met een enkele of een dubbele letter. Daardoor staat bij elke kartonnen doos in onze webshop of het gaat om een doos gemaakt met een: E-golf, B-golf, C-golf, BE-golf of een BC-golf. De letters geven aan hoe dik het karton is. Hier geldt: hoe dikker het karton, hoe steviger de doos.

De volgende lijst geeft de dikte aan van elk karton. De letters bij karton betekenen:

 • E-golf karton, deze kartonsoort is circa 1,5 mm dik en bestaat uit een enkele golf. Deze golf wordt ook wel gecombineerd met een B-golf. Er ontstaat dan BE-golf karton en deze kartonsoort is circa 4.5 mm dik en bestaat uit een dubbele golf. 
   
 • B-golf karton, deze kartonsoort is circa 3 mm dik en bestaat uit een enkele golf. 
   
 • C-golf karton, deze kartonsoort is circa 4 mm dik en bestaat uit een enkele golf. Deze golf wordt ook wel gecombineerd met een B-golf. Er ontstaat dan BC-golf karton en deze kartonsoort is circa 7 mm dik en bestaat uit een dubbele golf. 
   
 • BE- en BC-karton bestaat als het ware uit twee kartonnen platen die met elkaar verlijmd zijn. Door deze twee platen als 1 plaat in te zetten zijn deze dozen extreem stevig, en kunnen ze een groter gewicht dragen dan karton dat bestaat uit één enkele laag.

Verpakken met kartonnen dozen is de meest voorkomende manier om producten te verzenden. Het golfkarton heeft door de golven een schokwerende werking en door de verschillende formaten is er altijd wel een passende doos voor de goederen die je wilt verzenden. 

De maat van een golfkartonnen doos wordt altijd aangegeven in lengte x breedte  x hoogte (LxBxH) binnenwerks. Dit is het formaat van de doos wanneer deze is uitgevouwen. De zijflappen om de doos dicht te vouwen worden hierbij niet meegerekend. In ons assortiment hebben we keuze uit verschillende soorten in formaat, kleur en kartonspecificaties.

Voor losse verzendingen zijn de golfkartonnen dozen uit ons assortiment allemaal geschikt. Je kunt je producten snel en verzorgd versturen.

Wanneer je te maken hebt met dozen die op een pallet vervoerd moeten worden, in een magazijn opgeslagen staan, of te maken hebt met specifieke omstandigheden waarin ze verwerkt of vervoerd worden, dan dien je met een aantal zaken rekening te houden:  

 • Is de omverpakking een primaire of een secundaire verpakking? Wijn gaat bijvoorbeeld in een fles (primaire verpakking) en vervolgens in een doos (secundaire verpakking).
 • Is de inhoud meedragend of niet?  Wanneer de inhoud volledig meedragend is, is een sluitende enkele golf doos vaak voldoende voor palletzendingen.
 • Wat is het gewicht in de doos? De bodem moet het gewicht van de inhoud kunnen dragen.

Wanneer de dozen op pallets worden geplaatst is het van belang rekening te houden met de volgende vereisten:

 • Stapelhoogte in cm: hieruit kan bepaald worden hoeveel dozen er op elkaar gestapeld worden of andersom.
 • Stapelwijze: worden de dozen in kolom of verband gestapeld of wisselend?
 • Is er overhang op de pallet?
 • Stabilisatie: wordt er gebruik gemaakt van tussenlegvellen, hoeklatten, folie etc.
 • Type pallet: wordt er gebruik gemaakt van een wegwerppallet of een europallet?

Ook de manier waarop de dozen opgeslagen worden is van invloed op de keuze van je verpakking. Belangrijk is om onderstaande vragen mee te nemen in je keuze: 

 • Worden de dozen voor langere termijn opgeslagen?
 • Worden de dozen bewaard in een koeling of de vriezer?
 • Wat is de luchtvochtigheid in de ruimte waarin de dozen moeten staan? (70% is standaard, bij een luchtvochtigheid van 90% of meer spreken we van een hoge luchtvochtigheid)

Goed om te weten is dat we ook wij ook honingraat karton verkopen. Dit is een bijzondere vorm van karton, die niet in het eerdergenoemd rijtje past.

Honingraat karton wordt opgebouwd uit twee dunne lagen karton met daartussen een laag karton dat pakweg dezelfde vorm heeft als een honingraat. Honingraat karton is daardoor dik soort karton. Honingraat karton is door zijn dikte ontzettend stevig. Honingraat karton staat bekend vanwege de stevigheid, een ander bijkomend voordeel van dit type karton is dat het materiaal ontzettend licht is. 

Zoals je leest moet je met tal van zaken rekening houden om de juiste doos te kiezen. 

Heb je vragen over het kiezen van de juiste golfkartonnen doos en wil je een advies op maat? Neem dan contact op met productspecialist Jasja via onderstaande contactmogelijkheden. Je ontvangt dan zo snel mogelijk een reactie. 

Binnen ons assortiment verpakkingsmateriaal hebben we alles om uw producten zo goed en veilig mogelijk te verpakken en/of te verzenden

Specialist

Jasja de Bree

Salesmanager

Mail
Bel
Stuur bericht
© 2020 Weststrate - Alles voor kantoor, alle verpakkingen
Beoordelingen van onze klanten: 8.3 / 10 - 296 beoordelingen
Realisatie: Urban Heroes

Installeer deze webapp op je apparaat: druk op en kies dan: Toevoegen op beginscherm