BRCGS S&D gecertificeerd
Deskundig advies
Duizenden artikelen direct uit voorraad
Prijzen excl. BTW Prijzen incl. BTW
Assortiment

Nieuws

De selectie is aan uw winkelwagen toegevoegd.

Voorlopig toch geen verbod op wergwerpbekers?

03-11-2023 - Auteur: Weststrate

Afgelopen week nam de Tweede Kamer onverwachts twee moties aan op het gebied van de SUP regelgeving. Hiermee lijkt het verbod op papieren wegwerpbekers voorlopig mogelijk van de baan, mits er een goed inzamelingsplan is. Ook is er gesleuteld aan de definitie ‘hoogwaardige recycling’.

Een motie is overigens geen bindend instrument. In theorie zou het ministerie ervoor kunnen kiezen om de verzoeken van de Kamer alsnog naast zich neer te leggen.

In de moties vraagt de Kamer het volgende aan de regering:

  • In de ministeriele regeling kunststofproducten voor eenmalig gebruik ruimte te bieden voor het gebruik van eenmalig bruikbare papieren bekers en bakjes mits deze maximaal slechts 5% kunststof bevatten, 100% gerecycled kunnen worden en aantoonbaar aan de in de regeling gestelde inzamelpercentages voldaan wordt;
  • De door het Europees Parlement voorgestelde bredere definitie voor hoogwaardige recycling op te nemen in de ministeriele regeling eenmalige kunststofproducten.

Indien bovenstaande verzoeken worden overgenomen dan heeft dit wezenlijke consequenties voor de wijze waarop de SUP-regels (Single Use Plastics) worden toegepast en gehandhaafd. Er zal dan in meer situaties weer ruimte ontstaan om eenmalige verpakkingen te gebruiken, mits goed ingezameld en recyclebaar, daar waar 1 januari 2024 een verbod zou ingaan.

Naast de eerder aangenomen motie over afschaffing van de ‘plastictaks’ zijn deze moties een signaal van de Tweede Kamer aan de regering dat de Single Use Plastics regelgeving te wensen overlaat.

We volgen het recente nieuws op de voet en informeren u wanneer er verdere ontwikkelingen zijn.